2019 legintenzívebb meteorzápora érkezik rögtön az év elején

2018. december. 31 11:46

Mindössze néhány nappal az új évkezdés után jön a 2019-es év leglátványosabb meteorzápora - a Quadrantidák.

Január 4-én reggel az égen egy természetes égi tűzijáték tör ki. A Quadrantidák csúcsa tömör, rövid, de nagyon intenzív. A csúcs rövidsége és az általában kevésbé kedvező téli időjárás miatt kevés ember szokta látni. Érdemes azonban egy próbát tenni – a Quadrantidák csúcsánál óránként több, mint 100 meteorit hozhat létre.

Szokatlan, új meteorzápor

A Quadrantidák fiatal meteorrajnak tűnnek. A megfigyelések alapján és a Quadrantidák pályáinak elemzése rámutatott, hogy az anyaobjektum testének katasztrofális robbanása valószínűleg néhány évszázaddal ezelőtt történt. Az eredeti objektum valószínűleg egy üstökös lehetett. A rövid, de intenzív csúcsot megmagyarázza ez a nem túl régi eredet – a porszemcsék még nem tudtak elterülni a térben, és így egy keskeny, sűrű sávban helyezkednek el. A Quadrantida-sávban az anya égitest egy meglehetősen nagy töredékét találták: látszólag aszteroida test, amelyet 2003-as EH1-nek neveztek el. Mérete körülbelül 3-4 km átmérőjű.

A legfrissebb középtávú előrejelzés szerint nagyon változatos lesz az égkép hazánk felett péntek hajnalban. Nem lehet kiemelni biztosan olyan területet, ahonnan egyértelműen megfigyelhetők lesznek a hullócsillagok. Egy dolog viszont biztosabbra mondható: jól fel kell öltöznie, aki a meteorok megfigyelésére vállalkozik, ugyanis országszerte -3, -8 fok ígérkezik, de a hóval borított tájakon akár -10 fok alatti hőmérséklet is előfordulhat. Elszórtan hózáporok is kialakulnak.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.