Mutatjuk, hogy árasztja el térségünket a hideg levegő

2019. október. 24 15:57

A nyárias időjárásnak már csak néhány napja van hátra a Kárpát-medencében. Hamarosan markáns hidegfront söpör végig Európa nagy részén. Mutatjuk, mikor várható az érkezése.

Európa középső és keleti tájai felett jelenleg még nyugodt, csendes az időjárás, a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 10-14 fokkal melegebb. Hűvösebb, csapadékosabb időjárás csak a kontinens nyugati területein tapasztalható. A Földközi-tenger nyugati medencéje felett egy mediterrán ciklon örvénylik, amely komoly viharokat okoz Franciaország déli részén, valamint Olaszországban.

 

Vasárnap már látható (alábbi térkép) a jelentős átalakulás, hiszen kontinensünk északi tájait eléri a változás hozó hidegfront. A meleg levegő a mediterrán térségbe húzódik vissza. A front a hétfőre virradó éjszaka a Baltikum-Belgium tengely mentén húzódik várhatóan.

Kedd estére a hideg levegő elárasztja a Kárpát-medencét és Északkelet-Európát. Szerdára térségünkben a hőmérséklet az október végén szokásosnál 5-7 fokkal hidegebbre esik vissza. A csúcshőmérséklet a legtöbb helyen már a 10 fokot sem éri el. Ugyanakkor kontinensünk nyugati része fölé átmenetileg melegebb levegő áramlik majd.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.