Nézzük, milyen hagyományok, emlékhelyek kapcsolódnak az év legrövidebb napjához

2019. december. 21 14:50

Ma van az év legrövidebb napja az északi féltekén, ugyanakkor a délin pedig a leghosszabbat ünneplik. Számos hagyomány kapcsolódik a világon ehhez az eseményhez.

A decemberi napforduló, az úgynevezett téli napforduló az északi féltekén és a nyári napforduló a déli féltekén az ünneplés napja, amely nem ismer országhatárokat és hosszú múltra tekint vissza. Az égi eseményhez a világ minden sarkából tradíciók kapcsolódnak. Egyes országokban régi, másutt közelmúltban kialakult hagyományokat elevenítenek fel. Egyes helyeken a napálláshoz tervezett épületet építettek, másutt pedig ünnepségeket tartanak.

A téli napforduló az év legrövidebb napja az északi féltekén és jellemzően december 20-ra vagy 21-re esik. Idén ez utóbbi lesz érvényes. Az déli félgömbön ugyanezen a napon ünneplik a nyári napfordulót és tapasztalják az év leghosszabb napját.

A Stonehenge az egyik leghíresebb napforduló emlékhely, de van néhány kevéssé ismert hely a világon, ahol szintén megünneplik a napfordulót:

Észak-Amerika : A La Fiesta de Santo Tomas, Chichicastenango, Guatamala

A La Fiesta de Santo Tomas (Szent Thomas napja) egy hétnapos fesztivál, amelyet Guatemalában, Chichicastenango-ban tartanak, a város védőszentjének, Szent Tamásnak a tiszteletére. Annak ellenére, hogy az ünnepség neve egy katolikus szent köré épült, a fesztivál szorosan kapcsolódik a K’ich’e maja nép kultúrájához és hagyományaihoz. Ezen a napokon az ünnepség résztvevői egyedi ruházatot viselnek és különös táncot lejtenek. Ebben az ősi maja hagyományban a Danza de los Voladores vagy más néven a Flyers Dance alkalmával a táncosok a város központjában tornyosuló oszlop tetejére másznak fel és egy kötélen lógva mutatnak be látványos mozdulatsorokat.

Afrika: A Karnak templom Luxorban, Egyiptom

Krisztus előtt 2055-ben építették Amunnak, az ősi egyiptomi nap és levegő istenének tiszteletére az egyiptomi Luxorban található Karnak templomot, amely vitathatatlanul a világ legnagyobb vallási épülete a kambodzsai Angkor Wat mellett. A komplexum belső szentélye tökéletesen illeszkedik a decemberi és júniusi napfordulókhoz. Úgy gondolják, hogy Karnak egy ősi obszervatórium, valamint istentiszteleti hely volt, ahol Amun isten közvetlen kapcsolatba léphet a földi emberekkel.

A Karnak templom Luxorban

 

Európa: A Mnajdra templomok Qrendi-ben, Málta

Málta szigete számos ősi szerkezetnek ad otthont, amelyek közül három kapcsoltba hozható a napforduló eseményével, ezek a Mnajdra őskori templomok néven ismertek. Krisztus előtt 3600 és 2500 között építették őket, máig rejtély azonban, hogy kik voltak az építőik. Ezer évvel azelőtt, hogy az ókori egyiptomiak felépítették a nagy piramisokat Gizában, a máltai neolit lakosok lerakták a Mnajdra őskori templomok köveit.

A Mnajdra templom egy része Máltán

 

Ázsia: A Dongzhi Fesztivál Kínában és Kelet-Ázsiában

Kínában és Kelet-Ázsia más részein ünnepelt Dongzhi Fesztivál a téli napforduló ünnepe. A télből a tavaszba történő átmenetet ünneplik meg. Az évszakok változásával együtt jár a jin energiáról a yang energiára való váltás. 2019-ben Kínában az ünnepség december 22-re esik. A hagyományok általában a családok köré koncentrálódnak, amelyek meleg étkezésre gyűlnek össze. Az étkezés során felszolgált étel típusa a régiótól függően változhat. Dél-Kínában az egyik olyan étel, amely az asztalra jut, a tang jüan, amelyek nyálkás rizsgolyók édes szezámmag vagy vörösbab krém töltelékel. Általában gyömbérlevesben szolgálják fel.

Zhang Zhongjing, a Han-dinasztia orvosa volt. Ő báránygombócot hozott a szegény gazdáknak és az ő története kötötte ezt az ételt Kína északi részének ünnepéhez.

 

Dél-Amerika : A Chankillo Obszervatórium, Chankillo, Peru

2007-ben a régészek bizonyítékokat találtak arra, hogy a perui Chankillonak nevezett komplexum lehet a legkorábbi ismert csillagászati ​​obszervatórium Amerikában. Becslések szerint több, mint 2300 évvel ezelőtt épült, és egy templomból, egy köztérből és 13 kőtoronyból állt.

Chankillo régészeti lelőhely és nem nyitott a nagyközönség számára.

A Chankillo Obszervatórium Peruban

 

Ausztrália és Polinézia: Stonehenge Aotearoa Új-Zélandon

A Stonehenge Aotearoa, a híres angol társához képest több, mint 15.000 kilométerre található Ahiaruhe-ban, Új-Zélandon. A két építkezés között ezer év telt el.

A kövek köre 2005-ben fejeződött be, és bár az ötlet az angliai Stonehenge-ből származik, ez nem a másolata.

A kövek itt is jelzik a napéjegyenlőségeket és a napfordulókat, ám néhány alapvető különbség van a tervekben. Ezt a Stonehenge-t úgy tervezték, hogy ötvözze a modern tudományos ismereteket az ókori egyiptomi, babilóniai, kelta és maori csillagvilággal. A polinéz kultúrát szintén magában foglalja, alakja ugyanis a kövek polinéz csillag iránytűt képeznek.

A Stonehenge Aotearoa Új-Zélandon

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kedden érkezik a következő front. Addig nem kell fronthatásra számítani.
A sok eső és a lehűlés miatt jelentősen csökkent a pollenszórás.

A légnyomás csökken.