Itt várható havazás

2017. január. 03 10:36

Kedden a csökkenő a felhőzet mellett napközben több órára kisüt a nap. Estétől északon újra megnövekszik a felhőzet. A Balatonon közben szépen hízik a jég.

Kedden napközben és este főként északkeleten fordulhat elő havazás, hózápor. Megélénkül, néhol megerősödik a nyugati, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között várható. Késő estére -1, -5 fokra hűl le a levegő.

Szerdán reggelre az ország északi, délelőtt a déli felén is beborul az ég. Többfelé várható – többnyire kisebb – havazás, a Nyugat-Dunántúlon havas eső, eső is valószínű. A délnyugati szél többfelé megerősödik, a legerősebb széllökések északkeleten lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.

Csütörtökön felhőátvonulások lesznek hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, a Duna-Tisza közén lehet több a felhő, és ott kisebb havazás, másutt elszórt hózápor fordulhat elő. Az északi, északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik, a legerősebb széllökések a Nyugat-Dunántúlon lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között várható.

balaton-jeg

HÍZIK A JÉG – DE MÉG NE MENJEN RÁ!

December 30-án jelent meg először az összefüggő jég a Balaton nyílt vízterületein. Az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően a jég január 2-án, hétfő reggelre a nyílt vízen 5-6 cm, a sekélyebb területeken és az öblökben ennél pár centivel vastagabbá vált.

A jég állaga szilárd, azonban a jelenlegi vastagság még nem alkalmas a nyílt vízi jégen való biztonságos tartózkodásra.

A következő napokban további vastagodásra lehet számítani, azonban a hét közepétől várható erős, vagy viharos szél hatására sokfelé feltöredezhet az összefüggő jég és szélesebb rianások, illetve jégtorlaszok alakulhatnak ki.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.