Klímaváltozás – Egy hely ahol gyorsabban növekszik a tenger vízszintje

2017. augusztus. 25 5:34

Amerika délkeleti partjainál hatszor gyorsabban növekszik a tenger vízszintje, mint a globális átlag.

A Floridában élők az elmúlt években hozzászokhattak az utcára áradó tengervízhez. A tengerszint hatszor gyorsabban növekedett, mint bárhol máshol a világon. Ez több, mint 2 centimétert jelent évente 2011 és 2015 között. Ennek eredményeképpen az utcai árvizek egyre gyakrabban fordulnak elő, különösen magas dagálynál Carolinastól Miami-ig. Ezek a veszélyeztetett területek a klímaváltozás övön aluli ütései.

Ezeken a különösen gyakran érintett területeken (hot spotok) ez a szintemelkedés akár három-öt évig is megjelenhet. A múltban ezek a helyek máshol jelentek meg a keleti part mentén.

Tehát nem elég, hogy a klímaváltozás a tengerszint emelkedésével jár. Ezek az extra áradások is megjelennek bizonyos helyeken bizonyos gyakorisággal és magasságuk az amúgy is emelkedő tengerszintre rakódik.

Ezeket a vízszint különbségeket a sima tengerszint előrejelzések nem tartalmazzák, így váratlanul következhetnek be ráerősítve az amúgy is súlyos helyzetre.

Így a keleti parti közúti fejlesztések értelmüket vesztik, hiszen lassan Velencére fog hasonlítani a terület.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.