Létrejöttek Európa gigantikus hullámai

2018. január. 19 10:19

A Portugália nyugati partjainál található Nazaré falucska nem csak nyáron népszerű célpont a turisták számára homokos tengerpartja miatt. Télen ugyanis itt alakulnak ki Európa legnagyobb hullámai.

Az idei szezon minden bizonnyal legnagyobb hullámait sikerült megörökíteniük azoknak a szerencséseknek, akik Nazaré-ba mentek megcsodálni a hegyként magasodó hullámokat.

Voltak akik nemcsak fényképezték, de meg is lovagolták az óriásokat. Az előrejelzések ugyanis már jó néhány nappal korábban adták, hogy a télen mindennaposnak számító 6-8 méteres hullámoknál ezúttal jóval nagyobbak alakulnak ki.

Ennek örömére gyorsan meg is rendezték az Év hullámlovaglása díjat. Ennek a viadalnak nincs előre fixált időpontja, hiszen nem lehet tudni mikor jönnek azok a bizonyos hullámok.

A hullámok jöttek, a versenyzők pedig igyekeztek talpon maradni, hiszen egy esetleges bukás nagy valószínűséggel nem csak a verseny, de az életük végét is jelentené.

 


Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.