100 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki a Föld két pontja között

2019. január. 19 7:00

Oroszország egyes részein -60 fok környékére zuhant a hőmérséklet. Eközben Ausztráliában nyári forróság tombol, 50 fokos hőséggel.

Pénteken a hőmérsékletek -57,5 fokig estek vissza az orosz Delyankir városában (Oykmyakonski körzet). Oroszország ezen része a Föld leghidegebb pontjai közé tartozik, a lakott területek között pedig a leghidegebb – a közeli Oymyakon jegyzi az Északi féltekén valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet, 1933. február 6-án -67,7 fokot mértek.

Eközben Ausztráliában tikkasztó a hőség, több helyen még az aszfalt is megolvadt. Pénteken a Tibooburra Reptéren (Új-Dél-Wales) 48,3 fokot mértek, és számos helyről 45 fok feletti rekord hőségről számoltak be. Ausztráliában a mérések kezdete óta a legmagasabb mért hőmérsékletet 1960. január 2-án jegyezték, akkor 50,7 fokot mértek (Oodnadatta). A legmagasabb (éjszakai) minimumhőmérsékleti rekord megdőlt az elmúlt napokban: Noona városában (Új-Dél-Wales) 35,9 fokot regisztráltak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatás nem okoz kellemetlen tüneteket. A sok napsütés segíti a D vitamin termelődését. Az időjárás kedvez a szabadidős programoknak. Az elkövetkező napokban a platán pollenje sokfelé magas koncentrációban lehet jelen. A nyír pollenkoncentrációja jellemzően közepes marad, bár helyenként elérheti a magas szintet is.
A légnyomás emelkedik.