113 éves hőmérsékleti rekordot dönthet meg a hőhullám

2021. július. 13 10:48

A hőség újabb tetőzéséhez érkeztünk el ezekben a napokban. A szélsőségesen meleg időjárás várhatóan megint rekordokat fog dönteni.

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze, hogy a keddi és szerdai nap folyamán milyen napi maximum-hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg országos szinten, illetve a fővárosban.

jelenlegi országos várható országos jelenlegi fővárosi várható fővárosi
07.13, kedd 38,2 Tokaj (1991) 32, 39 fok 37,2 fok 36 fok
07.14, szerda 39,0 Eger (1908) 30, 39 fok 37,7 fok 34 fok

Látható, hogy országos szinten kedden és szerdán is nagy valószínűséggel megdőlhet a maximum-hőmérséklet rekordja. Különös figyelemre méltó a szerdai rekord érték, amely még az előző évszázad elejéről, 1908-ból származik. Budapesten kedden az előrejelzés alapján nagyjából egy fok hiányzik majd a rekorddöntéshez, szerdán pedig már felhősebb idő várható Budapest környékén, így rekorddöntés már egyértelműen nem lesz. Egy gyenge hidegfront átvonulásával csütörtökre országszerte mérséklődik a nappali felmelegedés, már “csak” 28, 34 fokos maximumok várhatók.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.