2018 a negyedik legmelegebb év lehet, a hűvösebb évkezdés ellenére

2018. szeptember. 13 16:14

Az év első felében mért adatok szerint a 2018-as év valószínűleg a negyedik legmelegebb év lehet 1850 óta, az egész Földet tekintve.

A Föld felszínének hőmérséklete a 2018-as év első felében alacsonyabb volt, mint a megelőző három év azonos időszakában. Ennek oka részben a mérsékelt La Niña jelenség volt 2017 végén és 2018 első felében.

A világ azonban gyorsan az El Niño folyamatinak hatása alá került, ami hozzájárulhat az év melegebb befejezéséhez.

A tengeri jég mennyisége az Északi-sarkon az év nagy részében rekord kevés volt, de az elmúlt két hónapban kismértékben regenerálódott. Az antarktiszi tengeri jég mértéke 2018 első felében a normálisnál kevesebb volt.

Az év első felében mért adatok szerint a 2018-as év valószínűleg a negyedik legmelegebb lehet az egész Földet tekintve. Attól függően, hogy mi történik a fennmaradó pár hónapban, akár előre léphet a második helyre egyes hőmérsékleti adatbázisok szerint. Vagy lehet olyan “hűvös” is, hogy a hatodik legmelegebb helyre csúszik vissza.

táblázat forrása: www.carbonbrief.org

A globális felszíni hőmérséklet 1850 óta kb. 1,18 °C -kal melegedett – az 1970-es évek óta bekövetkezett felmelegedés 0,8 °C. A tudósok becslése szerint a hosszú távú felmelegedés szinte egésze, az emberi tevékenység által kibocsátott üvegház gázok miatt következett be.

Mindenesetre a melegedési tendencia tetején még mindig jelentős az éves változékonyság. A Föld éghajlatának rövid távú változásai főként az El Niño és a La Niña eseményeihez, az óceán és a Csendes-óceán feletti légkör közötti hőmérséklet ingadozásaihoz vezethetők vissza. A nagy vulkánkitörések viszonylag hűvösebb évekhez is vezethetnek, habár a Pinatubo 1991-es kitörése óta nem volt olyan vulkáni tevékenység, amelynek jelentős éghajlati hatása lett volna.

2016 rendkívül meleg volt, egy erős El Niño esemény miatt. Ezzel szemben a 2017 nagyrészt “semleges” volt, és nem volt erős El Niño vagy La Niña körülmény. A 2018-as év első felét egy közepesen erős La Niña esemény indította, míg 2018 második fel valószínűleg egy közepes El Niñoba billen át.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Ma a gyulladásos panaszok felerősödhetnek. Csökken az ingerküszöb. Lehetnek emésztési problémák. A szél megerősödik, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.