2019 lehet az eddigi legmelegebb év a mérések kezdete óta

2018. december. 25 15:16

2019-es év lehet az eddigi legmelegebb, mivel jövőre az ember által okozott globális felmelegedés súlyosbíthatja a valószínűleg kialakuló El Niño eseményt.

90 százalékos esély van arra, hogy az El Niño az északi féltekén a 2018-19-es télen kialakul és tovább folytatódik, és 60 százalékos esélye van annak, hogy 2019 tavaszáig folytatódik az amerikai Nemzeti Óceáni és Atmoszféra Előrejelző Központ szerint (NOAA).

Az El Niño egy időszakosan kialakuló éghajlati mintázat a trópusi Csendes-óceánon, amikor a tengerfelszín hőmérséklete a normális fölé emelkedik huzamosabb ideig. Ez 4-16 hónapig tarthat, és általában melegítő hatást gyakorol a globális hőmérsékletre.

Az El Niño ellentéte, a La Niña, amikor a tenger felszínének hőmérséklete a normál szint alá csökken. Ezeket a hideg, meleg eltéréseket a NOAA elnevezte El Nino-Déli Oszcillációnak (ENSO).

A 2015 év végén és 2016 elején kialakult erős El Niño segítette elő a legmagasabb mért globális hőmérsékletet.

Ha azonban nincs El Niño abban az időszakban, akkor 2016 a második legmelegebb év lett volna világszerte, mivel az üvegházhatást okozó gázok mennyisége folyamatosan emelkedik a légkörben.

Eddig 2018 a harmadik legmelegebb év a 2016-os és a 2017-es évek után.

Ami érdekes, hogy 2018 La Niña körülmények között indult, ami általában hűtő hatással van a globális hőmérsékletre, de nem elég ahhoz, hogy megszüntesse az ember által termelt üvegházhatású gázok hatását.

2018 áprilisának vége óta azonban a Csendes-óceán középső és keleti területein a vízfelszín hőmérsékletek visszatértek a semleges szintre a La Niña (2017-18) után, ami azt jelenti, hogy sem La Niña sem El Niño nincs jelen a térségben.

Ha az El Niño eddigi trendjeit nézzük, az egyre melegebbet és melegebbet hoz. Ha ez a közelgő El Niño eltart 9 hónapig, akkor 2019-ben a legmagasabb átlaghőmérséklet éves rekordja dőlhet meg.

Az El Niño globális hőmérséklet hatása néha késik. Ezért 2020-ben melegebb lehet, mint 2019-ben, még akkor is, ha a közelgő El Niño ekkorra véget is ér.

A globális óceánvíz-hőmérséklet 2018 októberében a második legmelegebb októberi rekordot jelentette. Az óceánok sok hőt tudnak tárolni, így a világ óceánjai 2019-ig közel kerülhetnek vagy rekord meleggé válhatnak, ami tovább növeli a globális levegő hőmérsékletének melegítő hatását.

Emiatt lehetséges, hogy 2019 legyen a legmelegebb év vagy legalább az első három helyre kerül, függetlenül az El Niño erősségétől.

Az augusztus 22-én megjelent Geophysical Research Letters arról számol be, hogy a globális felmelegedés hatásai miatt az El Nino események egyre szélsőségesebbek az elmúlt években és ez egyre súlyosabbá válhatnak.

A 30 éves normál (1981-2010)  hosszú távú éghajlati trendeket figyelembe véve készülnek a hőmérsékletet és a csapadék-anomália előrejelzések. Ebből is látszik, hogy az El Niño és a La Niña események eltérnek a korábban megszokott mintázatoktól.

2018. novembere óta az El Niño hivatalosan nem kezdődött még el, és még mindig kérdéses az El Niño ereje és hosszúsága.

A 2014-es, 2015-ös és 2017-es évek világszerte a világ négy legmelegebb éve volt, az óceánon és a szárazföldön egyaránt, az 1880-as adatokkal összevetve, a National Aeronautics and Space Administration (NASA) szerint.

Az El Niño miatt az 2019-es vagy akár 2020-as év is elég jó meleg lehet, így a korábbi évek helyét átveheti a listáról.

A kutatások azt mutatják, hogy a felmelegedés mélyreható hatást gyakorol a szélsőséges időjárási eseményekre, mint amilyenek például a hőhullámok, a tűzvészek, az aszályok, az árvizek és az erőszakos viharok.

Ezen felül, vagy ezen keresztül az éghajlatváltozásnak az egészségre, a helyi közösségekre, a gazdaságra és az infrastruktúrára gyakorolt ​​hatásait is vizsgálni kell.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.