25 éves csapadékrekord dőlt meg éjszaka

2024. június. 23 11:35

A szombati nap nem csak hőmérsékleti, hanem csapadékrekordot is hozott hazánkban. Tokajban egytelen nap alatt több, mint 121 milliméter eső hullott.

A hőhullám lezárása ezúttal nagyon intenzív záporok, zivatarok kíséretében történt. Hazánk Dunától keletre fekvő területein egy un. mezoléptékű konvektív rendszer vonult át a szombatról vasárnapra virradó éjszaka folyamán. A Tisza szélesebb környezetében, illetve az Északi-Középhegység keleti felében többfelé hullott 50 millimétert meghaladó mennyiségű eső, amely nagyjából megfelel egy átlagos június teljes csapadékának. A Hungaromet mérőhálózatában az előzetes adatok alapján Tokajban hullott a legtöbb csapadék 121,3 milliméterrel, amely már kéthavi csapadéknál is több. Ezzel megdőlt az 1999-ben, Drégelypalánkon regisztrált 107,5 milliméteres rekord. A későbbiekben a kisebb mérőállomásokról beérkező adatokkal akár még tovább növekedhet a rekord csapadék értéke.

Képek forrása: Hungaromet facebook

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.