72 éves csapadékrekordot mosott el a Kékestetőre zúduló özönvíz

2023. június. 07 11:07

Kedden rendkívül csapadékos idő volt hazánk nagy részén, helyenként 100 milliméternél is több csapadék hullott az ismétlődő, intenzív záporokból.

Az Alföld középső és délkeleti vidékeit leszámítva nagy területen fordultak elő záporok, zivatarok, illetve eső is a keddi nap során. Az intenzív csapadékgócokból több mérőállomáson is a havi csapadékösszeget (júniusi átlag 60-80 milliméter) elérő, vagy azt meghaladó mennyiség hullott le.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatában 100 millimétert meghaladó összeget Baján és Kékestetőn regisztráltak. A kékestetői 122 milliméteres csapadékösszeg pedig új napi csapadékrekordot jelent. A korábbi rekordot Homokszentgyörgy-Mariettapuszta tartotta 120 milliméterrel, amelyet 1951-ben regisztráltak.

Térkép forrása: OMSZ facebook

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.