A Börzsönyben akár 30 centi hó is hullhat

2017. november. 28 16:57

Szerdán a hajnali, reggeli órákban egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, amely előreláthatólag a Dunakanyar térségében és a Börzsönyben kiadós havazást okoz.

A ciklon országszerte komoly csapadék kíséretében vonul át, havazás az Északi-középhegység északi és nyugati részein, illetve a Dunántúl északkeleti régióiban valószínű. Ott síkvidéki területeken is lehullhat lepel-5 cm hómennyiség.

A hegyvidéki területeken ennek többszöröse valószínű. A Pilisben, a Gerecsében, a Mátrában, a Visegrádi-, és Budai-hegységben akár 10-20 centiméter hó hullhat csütörtök délig. A legtöbb hó valószínűleg a Börzsönyben esik majd, mert a legintenzívebb csapadékhullás súlypontja erre a területre koncentrálódik. Arrafelé 30 centimétert meghaladó hóréteg kialakulása is elképzelhető.

 

Az ország többi részén kiadós eső várható. A Dunántúl délnyugati részén akár 15 mm csapadék is lehullhat eső formájában.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.