A Brian viharciklon trópusi esőt, 100 km/órás szelet küld hozzánk

2017. október. 21 9:41

A Brian névre keresztelt viharciklon az éjszaka érte a Brit-szigeteket és nagy sebességgel tart Közép-Európa felé. A ciklon hidegfrontja vasárnap hozzánk is megérkezik.

Az Egyesült Királyságban és Írországban 110-130 km/órás széllel érkezett meg a ciklon éjszaka. Nagyon szeles az idő mostanában arrafelé hiszen ne felejtsük el, hogy hétfőn még az Ofélia hurrikán okozott rendkívüli légáramlást. Partot éréskor 191 km/órás szelet eredményezett Írországban.

Brian, az újabb vihar, trópusi vizeken született néhány nappal ezelőtt. Az október 16-án készült előrejelzés mesteri pontossággal adta meg a ciklon pályáját (alábbi képen fekete görbe), valamint a benne uralkodó szél és légnyomás viszonyokat is.  Látható, hogy a ciklon középpontjában a légnyomás 48 óra alatt közel 40 hektopascalt csökkent, ezért alakult ki ez a komoly szélsebesség a légörvényben. 

A következő 24 órában a ciklon kelet felé folytatja útját és hidegfrontja hazánkat is eléri vasérnap este. A ciklon trópusi származásának következménye a nagy nedvességtartalom és az ebből származó intenzív esőzés lesz. 24 óra alatt hazánk nagy részén 20-50 milliméternyi eső várható. A ciklon hidegfrontja viharos szelet okoz már vasárnap és hétfőn is, de az igazán komoly szél a front mögött kedden érkezik meg hozzánk. Akkor a Dunántúlon többfelé 100 km/órás széllökésekre is számítanunk kell (kép alul). Így a három napos hosszú hétvégét követően nem lesz kellemes munkába indulni.

kép forrása: met.hu

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani továbbra sem. A több, mint egy hete tapasztalható fülledt idő a mai nappal véget ér. Jelentősen erősödik azonban a nappali felmelegedés, visszatér a hőség. Kiszáradás jelentkezhet, fogyasszanak sok folyadékot. A meleg éjszakák miatt a lakások nem hűlnek le megfelelően, ezért pedig az alvás felületessé válhat.
Az UV sugárzás tovább erősödik.
A légnyomás emelkedik.