A ciklon szeme hazánk fölé ért

2019. május. 15 15:53

A korábbi napokban az országtól délre örvénylő ciklon középpontja a reggeli órákban hazánk fölé ért. Újabb esőzést hozva.

A légörvény centruma a reggeli órákban érkezett hazánk fölé Szerbia irányából, majd haladt tovább észak, északnyugat felé. A kevéssel dél után készült térképen jól látható, hogy a “ciklon szeme” Kecskeméttől kissé nyugatra volt. A levegő az óramutató járásával ellentétesen, spirálisan áramlik befelé a ciklon középpontjának (legalacsonyabb légnyomású hely) irányába. A Dunántúlon délnyugati, nyugati, északnyugati, míg a keleti területeken a délnyugatitól egészen az északi szélig minden irány megfigyelhető. A következő órákban északnyugat felé vonul tovább a ciklon, késő délutánra elhagyja az országot.

Térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Időjárási front egészen keddig nem érkezik. Addig fokozatosan melegszik az idő és fokozódik a hőség. Még két meleg napra lehet számítani. Kedden már országszerte elsőfokú hőségriasztás lesz érvényben. A következő napokban növekszik a pollenterhelés. Az ország keleti és középső területein már nagyon magas parlagfű pollenterhelésre is számítani lehet.

A légnyomás lassan emelkedik.