A ciklon szeme hazánk fölé ért

2019. május. 15 15:53

A korábbi napokban az országtól délre örvénylő ciklon középpontja a reggeli órákban hazánk fölé ért. Újabb esőzést hozva.

A légörvény centruma a reggeli órákban érkezett hazánk fölé Szerbia irányából, majd haladt tovább észak, északnyugat felé. A kevéssel dél után készült térképen jól látható, hogy a “ciklon szeme” Kecskeméttől kissé nyugatra volt. A levegő az óramutató járásával ellentétesen, spirálisan áramlik befelé a ciklon középpontjának (legalacsonyabb légnyomású hely) irányába. A Dunántúlon délnyugati, nyugati, északnyugati, míg a keleti területeken a délnyugatitól egészen az északi szélig minden irány megfigyelhető. A következő órákban északnyugat felé vonul tovább a ciklon, késő délutánra elhagyja az országot.

Térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nincs nyugalma a frontérzékenyeknek. Egy újabb ciklon érkezik és frontjai hatással lesznek szervezetünkre. A gyakran megnövekvő felhőzet és a többfelé kialakuló záporok, zivatarok a hangulatunkra, feszültnek érezhetjük magunkat. A zivatarok környezetében megerősödő szél átmenetileg megnövelheti a pollenek számát a levegőben. A magas nedvességtartalom miatt fülledtnek érezhetjük az időt.
A légnyomás kissé emelkedik.