A ciklon szeme több órán keresztül a Dunakanyart fürkészte

2020. október. 17 14:22

Pénteken egy hideg légörvény húzódott a Kárpát-medence fölé, amelynek centruma szombat hajnalban több órán keresztül épp a Dunakanyar felett volt.

A hideg légörvény centruma a reggeli órákban érkezett hazánk fölé Szlovákia irányából, majd néhány órás megtorpanást követően haladt tovább kelet felé. A térkép animáción jól látható, hogy a “ciklon szeme” 4 és 7 óra között folyamatosan a Dunakanyar felett volt. A levegő az óramutató járásával ellentétesen, spirálisan áramlik befelé a ciklon középpontjának (legalacsonyabb légnyomású hely) irányába.  A reggeli, délelőtti órákban a ciklon középpontja Salgótarján irányába ismét visszahúzódott Szlovákia irányába, majd szombat délután Ukrajna felé folytatja útját.

Térképek forrása: met.hu

A légörvény Közép-Európa jelentős részén borongós, csapadékos időt okoz. Az EUMETSAT műholdról így nézett ki a felhőrendszere szombat reggel:

térkép forrása: https://www.wetterzentrale.de/

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.