A ciklon szeme több órán keresztül a Dunakanyart fürkészte

2020. október. 17 14:22

Pénteken egy hideg légörvény húzódott a Kárpát-medence fölé, amelynek centruma szombat hajnalban több órán keresztül épp a Dunakanyar felett volt.

A hideg légörvény centruma a reggeli órákban érkezett hazánk fölé Szlovákia irányából, majd néhány órás megtorpanást követően haladt tovább kelet felé. A térkép animáción jól látható, hogy a “ciklon szeme” 4 és 7 óra között folyamatosan a Dunakanyar felett volt. A levegő az óramutató járásával ellentétesen, spirálisan áramlik befelé a ciklon középpontjának (legalacsonyabb légnyomású hely) irányába.  A reggeli, délelőtti órákban a ciklon középpontja Salgótarján irányába ismét visszahúzódott Szlovákia irányába, majd szombat délután Ukrajna felé folytatja útját.

Térképek forrása: met.hu

A légörvény Közép-Európa jelentős részén borongós, csapadékos időt okoz. Az EUMETSAT műholdról így nézett ki a felhőrendszere szombat reggel:

térkép forrása: https://www.wetterzentrale.de/

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.