A Dunántúlra beszökött az ősz, de délkeleten még kánikula honol

2021. augusztus. 23 14:36

Az átvonuló hidegfront hatására a Dunántúl nagy részén és az északi megyékben lehűlt a levegő, ugyanakkor az Alföld középső és keleti részén még kánikula van.

Az éjszakai órákban északnyugat felől egy hidegfront érte el hazánkat. A Dunántúlon, valamint az Északi-középhegység területén többfelé alakult ki eső, zápor, zivatar. A Dunántúl északi és délnyugati részén, valamint az Északi-középhegység északi vidékén a hőmérséklet jelentősen visszaesett, mindössze 17-22 fokot mutatnak a hőmérők. Míg a zavartalanul napos délkeleti, keleti tájakon 25, 33 fokot mérnek. Ez a 16 fokos hőmérsékleti kontraszt olyan, mintha az ország keleti és nyugati felében nem is ugyanaz az évszak lenne. Az éjféli órákra a hidegfront hazánk egész területét elfoglalja, így az egész országban felfrissül a levegő.

Térkép forrása: met.hu

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.