A felmelegedés a trópusi erdőkben tömeges lombhullást okozhat

2023. október. 09 11:45

A trópusi erdők leveleinek bizonyos százaléka már olyan hőmérsékletnek van kitéve, amely megakadályozza normális működésüket.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány rámutatott az éghajlatváltozás új veszélyeire: a trópusi fák annyira felforrósodhatnak, hogy leveleik elhalnak. A falevelek elpusztulhatnak, ami „tömeges levélpusztuláshoz” vezethet, vagy akár teljesen leállíthatják a fotoszintézist.

A tanulmány szerint a trópusi erdőkben magas az átlaghőmérséklet, a napon belüli és az évszakok közötti eltérések viszonylag kicsik. Az átlaghőmérséklet évtizedenként 0,5 Celsius fokkal emelkedett egyes trópusi régiókban.

Az időjárási jelenségek, mint például az El Nino éghajlati mintázat, egyre hangsúlyosabbak. A trópusi erdőkben csökkenhet a transpirációs (párologtatásos) hűtés (a víz mozgása a növényen keresztül a leveleiből a légkörbe). Ez pusztító hőmérsékletnek teheti ki őket.

Ha egyes levelek hőmérséklete rövid ideig 46,7 Celsius-fok fölé emelkedett, a levelek leálltak a fotoszintézisről – mutatták ki a kutatók több modellt használó számításai. Ha hosszabb ideig, a levelek elhaltak.

A trópusi erdőkben a levelek kis százaléka – 0,01 százaléka – már olyan hőmérsékletnek van kitéve, amely megakadályozza normális működésüket – állapította meg a lap.

A lombkorona átlagos hőmérséklete maximum 4,4 °C-kal emelkedhet, akár a talajnedvesség csökkenése, akár az elhalt levelek számának növekedése miatt.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) RCP 2.6 forgatókönyve szerint a szén-dioxid-kibocsátás 2020-ra csökkenni kezd (amely nem történt meg), míg az RCP 6 az üvegházhatású gázok stabilizálási forgatókönyve, amelyben a teljes sugárzási kényszert 2100 után számos technológia és stratégia bevetésével stabilizálják.

Ha a globális hőmérséklet 3,9 Celsius-fokkal megemelkedik, akkor az erdők összeomolhatnak, és tömeges levélkárt szenvedhetnek – áll a tanulmányban. A forgatókönyv az RCP 8.5 esetében valósulna meg, figyelembe véve, hogy nem tesznek lépéseket az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésére.

A tudósok szerint ezek a levelek nem szenvednek visszafordíthatatlan károsodást mindaddig, amíg tartós hőhatásnak nincsenek kitéve, ami a kiszáradásukhoz vezethet. Amennyiben a helyzet tartósan fennáll, az egész fa elpusztulhat, mivel nem tudná újra növeszteni a leveleket.

A modellek azt mutatják, hogy a fapusztulás a vártnál hamarabb bekövetkezhet, olyan mechanizmusok és kölcsönhatásaik együttes hatásai miatt, mint például az aszály és az erdőtűz.

Még alacsonyabb hőmérsékleten a lombkorona részleges elhalása is negatívan befolyásolhatja a szén-dioxid-felvételi kapacitást, ami gyorsuló klímaváltozási hatásokat eredményezhet. A tanulmány kimutatta, hogy a 2 és 8,1 °C közötti hőmérséklet-növekedési tartomány a levelek különböző mértékű pusztulását eredményezi. Az erdőirtás és az erdők feldarabolása növelheti vagy destabilizálhatja a helyi hőmérsékletet. Az éghajlatváltozás helyi erdőirtással párosuló hatásai már a legmelegebb trópusi erdőket, például az Amazonas délkeleti régióit is a kritikus hőmérsékleti küszöb felé tolhatják.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.