A hétvégére meleg léghullámok foglalják el Európát

2019. március. 26 11:45

A hét első felében még kettős lesz kontinensünk időjárása, ugyanis a keleti területeket még hideg levegő foglalja el, majd a hét végén már szinte egész Európában a szokásosnál melegebb idő lesz a jellemző.

A hét első napján markáns hidegfront vonult át Közép-, és Kelet-Európa felett, amely sarkvidéki eredetű levegővel árasztotta el térségünket. A hideg levegő egészen a Földközi-tenger déli partvidékéig eljut kedd estére. Ugyanakkor Nyugat-Európában egész héten kellemes, enyhe, tavaszi idő lesz, a hidegfront hatását arrafelé alig érzik meg.

Csütörtökön nyugat felől melegedés kezdődik, amelynek hatását a Kárpát-medencében pénteken kezdjük érezni az erősödő nappali felmelegedés révén. Eközben a Balkán-félsziget és a Fekete-tenger térségében tartósabban megmarad a hideg, arrafelé egész héten a március végén szokásosnál jóval hűvösebb idő várható.

A melegedés hazánkban vasárnap ér a csúcsára, a hőmérséklet az ország nagy részén meghaladja a 20 fokot, a hideg egészen a Balkán-félsziget déli részére húzódik vissza.

Ahogy ezen a héten hétfőn, úgy várhatóan jövő hét elején is újabb hidegfront éri el hazánkat északnyugat felől, de valószínűleg akkora lehűlést már nem hoz, mint amilyet most tapasztalunk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.