A heves zivatarok miatt tizenkét megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. június. 05 10:45

A pénteken átvonuló hidegfronthoz kapcsolódóan heves zivatarok kialakulása valószínű, emiatt nagy területen másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Pénteken délnyugat felől egyre többfelé zivatarok kialakulása várható, melyek napközben az ország középső tájain kiterjedt zivatarrendszerré fejlődhetnek. Ha a rendszer nem áll össze, akkor is lehetnek heves (szupercellás) zivatarok. Már a délelőtti órákban is a záporokat kísérheti helyenként villámtevékenység, de a délutáni zivatarokhoz heves kísérőjelenségek társulhatnak. Alapvetően felhőszakadás (25-30 millimétert meghaladó csapadék) kíséri a zivatarokat, de nagyobb jég (2-4 centiméter közötti méret) is eshet kisebb területen. A szél zivatarokban viharossá fokozódik, ugyanakkor nagy különbség lehet a ‘sima’ zivatar széllökése, valamint a rendszer, vagy szupercellához társuló szélrohamokban: általában 70-90 km/óra közé becsülhető, de lehetnek helyek (különösen az ország középső sávjában kedvezőek a feltételek), ahol 90-100 km/óra körüli szél is előfordulhat. Az egész zivataros csapadéksáv délután, este felé fokozatosan helyeződik kelet, északkelet felé és ezzel együtt a fokozatos gyengülése várható. Pénteken a Dél-Alföldön a déli szelet csapadéktól függetlenül is kísérheti viharos (60 km/óra körüli) lökés. Pénteken tizenkét megyében másodfokú, három nyugati és négy keleti megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok kialakulásának veszélye miatt.  Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton nagyjából a Kaposvár – Miskolc tengely mentén alakulhatnak ki néhol zivatarok, melyek észak felé mozognak. Kísérőjelenségként kisméretű jég és viharos szél (60-70 km/h) társulhat hozzájuk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok várható kialakulása miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Fejér és Somogy megyére a szombati napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.