A Holnapután című film vihara elevenedett fel Alaszka partjainál

2021. január. 02 12:21

Bolygónk időjárása emlékezetesen akarta megünnepelni az újévet, ennek tiszteletére 50 éve nem látott erősségű vihar alakult ki a Csendes-óceán északi területei felett.

Az év elején a Csendes-óceán északi részén a valaha regisztrált egyik legerősebb vihar tart Alaszka felé. A viharban több, mint 160 kilométer/órás szélről számoltak be.

A műholdképeken csodálatos látvány tárul elénk.

De nézzük mi is zajlik a vihar belsejében? A légnyomás 921 millibárra zuhant le. Több, mint 24 millibárt csökkent 24 óra alatt, ami azt jelenti, hogy a vihar úgynevezett bombogenezisen ment keresztül. A bombogenezis egy baljós hangulatú kifejezés, amelyet télen gyakran használnak az erős, alacsony nyomású, gyorsan erősödő rendszerek leírására. A bombogenezis kritériuma, hogy a rendszer középponti nyomása 24 óra alatt 24 millibárt csökkenjen. Jelen esetben jóval extrémebb légnyomás csökkenést tapasztalhattunk, hiszen december 30, 06 UTC és december 31, 06 UTC között 986 millibárról 928 millibárra csökkent a légnyomás, azaz 58 millibáros csökkenés történt. 1971 óta csak két hasonló erősségű vihar fordult elő, 2014-ben és 2015-ben. A légnyomás azonban a mostani ciklon középpontjában csökkent a legalacsonyabb szintre, egészen 921 millibárig, amely új rekord a Csendes-óceán északi területein. A szélsebesség meghaladta a 180 kilométer/órát és ami még sokkal lenyűgözőbbé teszi a vihart, hogy 13-15 méteres hullámok is kialakultak Alaszka partjainál.

A vihar kiadós havazást és intenzív ónos esőt hoz az amerikai kontinensre az év első napjaiban.

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.