A Mount Everest hegymászói között is megjelent a koronavírus

2021. április. 22 6:15

Helikopterrel szállítottak kórházba egy hegymászót az 5300 méter magasságban fekvő alaptáborból. A fertőzés elterjedése a mászószezon végét jelentené.

Legalább egy hegymászó koronavírusos a Mount Everest nepáli alaptáborában, adta hírül az Outside Magazin és a Hóhatár. A tünetek alapján kezdetben azt feltételezték, magashegyi tüdőödémával állnak szemben, azonban a beteg kórházba szállítását követően elvégzett koronavírus-teszt pozitív eredményt adott. A mintegy 5300 méter magasságban található, ezer főt számláló alaptáborban gondoskodtak az adott expedíció többi tagjának elkülönítéséről. Aggodalomra adhat okot azonban az a tény, hogy az extrém magasság a vírushoz hasonló tüneteket okozhat: a köhögés, étvágytalanság, szapora légzés megszokottak ezen a magasságon. Nehézség továbbá, hogy a feltételek nem alkalmasak COVID-teszt végzésére. Mindezek miatt az alaptábor orvosai komoly kihívás előtt állnak a diagnózis felállításakor. A helyi mászószezon végét jelentené a betegség elterjedése – a sportolók bíznak benne, hogy sikerült időben izolálni a fertőzést.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.