A szokásosnál is nehezebb lesz hétfő reggel bejutni a fővárosba

2019. december. 01 12:42

Évről évre visszatérő címe a híradásoknak, hogy "váratlanul érte az autósokat a hirtelen jött tél". Az alábbiakban próbáljuk bemutatni, hogy idén egy kicsit ez másképp legyen.

Hétfő reggelre várhatóan jelentősen megváltoznak a közlekedési feltételek hazánk északi felén található útjain. Az éjszakai órákban arrafelé ugyanis egyre több helyen kezdődik intenzív havazás, helyenként pedig ónos esőre is számítani kell.

A közútkezelők természetesen el fogják végezni a csapadéktevékenység kezdete előtt a szükséges síkosságmentesítést az utakon. Azonban a havazás intenzitása várhatóan olyan erős lesz a hajnali, reggeli órákban (óránként akár 2-4 centiméternyi friss hó), hogy fizikailag nem lesz kivitelezhető a hó ilyen gyors ütemű eltakarítása és újabb adag síkosság-mentesítő szer kiszórása. Különösen a Pilis és a Budai-hegység magasabban fekvő területein kell komolyabb fennakadásokra számítani. A síkos, csúszós, latyakos utakon előforduló koccanásos balesetek azonban másutt is komolyabb torlódásokat okozhatnak. Akinek hétfő reggel fontos időre elérni célját, érdemes a szokásosnál jóval korábban útnak indulnia, hogy elkerülhesse a közlekedésből származó kellemetlen mellékhatásokat.

A legtöbb hó várhatóan a Budai-hegység, Pilis és az Északi-középhegység 400 méter feletti területein hull majd, ott akár 15-20 centiméter hullhat a hétfő esti órákig. A főváros térségében, a Dunántúl északkeleti részén és az Észak-Alföldön síkvidéki területeken 5-10 centiméternyi hó valószínű. Az ország többi részén lepel-4 centiméter várható (térképes előrejelzés alább).  A Dunántúl északkeleti részén és Pest megyében pedig átmenetileg ónos eső is előfordulhat a hajnali órákban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.