A tél eddigi leghidegebb reggelével kezdődött a hét

2019. január. 07 8:53

A szombat délután érkezett hidegfront után éjszakára nagy területen kiderült az ég és leállt a szél, így több helyen kemény éjszakai fagyok voltak.

Az ország körülbelül felén -10 fok alá csökkent a hőmérséklet az éjszakai órákban, ennél enyhébb idő csak a felhősebb és kissé szelesebb Tiszántúlon és az Alpokalján volt, arrafelé -2, -7 fokot regisztráltak. A leghidegebbet hétfő reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat hálózatában, Nógrád megye fagyzugos völgyeiben, valamint a Kiskunságon mérték -15, -17 fokkal. A mai minimum hőmérsékleti rekordot Baja tartja -24,6 fokkal, amelyet 1947-ben mértek.

Térkép forrása: met.hu

Kedd reggel az ország keleti felén a maihoz hasonló hidegre lehet számítani, a Dunántúlon azonban már megnövekszik a felhőzet, ott enyhülés kezdődik.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az esti órákban észak felől egy hidegfront érte el hazánkat, minek hatására lehűl az idő. A front az érzékenyebbeknél fáradtság és tompaság érzést okozhat. Görcsös, migrénes fejfájás is előfordulhat. A megerősödő szél jelentősen csökkenti a hőérzetet. A tiszafafélék, a juhar, valamint a nyár pollenkoncentrációja többfelé elérheti a magas szintet.
A légnyomás csökken, majd emelkedni kezd.