A tél és a tavasz egyszerre van jelen hazánkban

2020. január. 31 13:35

Hazánk nagy része fölé nyugat, délnyugat felől enyhe levegő áramlik, ennek köszönhetően tavaszias az idő, az északkeleti megyékben élők azonban ebből szinte semmit sem éreznek.

Pénteken kora délutánra az ország nagy részén 10 fok fölé melegedett fel a levegő, sőt a Dunántúlon több helyen 13, 15 fokot mutatnak a hőmérők. Ezek az értékek március közepén jellemzők hazákban. Ezzel szemben Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein mindössze 1, 3 fok körüli értékek a jellemzők, amely így január végén átlagosnak tekinthető arrafelé. Az ország leghidegebb és legmelegebb pontja között 14 fokos hőmérséklet különbség alakult ki. Szombatra hazánk északkeleti tájait is eléri az enyhébb levegő, így jelentősen mérséklődik a hőmérsékleti kontraszt az országon belül.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.