A zivatarok halálos asztmás rohamokat idézhetnek elő

2018. április. 11 11:43

A komolyabb zivatarok veszélyeztethetik az életüket és anyagi károkat is okozhatnak. Azonban összefüggésben állnak az allergiás rohamok és az asztmával kapcsolatos egészségügyi problémák növekedésével is.

A világ minden táján súlyos asztmás rohamokat váltott ki a viharos szél és a felhőszakadás. Az 1980-as évek óta számos tömeges esemény következett be az Egyesült Királyságban, Kanadában, Olaszországban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban a statisztikák szerint.

A zivatar által kiváltott asztma néhány esetben halálos is lehet. 2016. novemberében több száz embert szállítottak kórházba és legalább négy meg is halt, mert egy zivatar tömeges asztmás rohamot okozott Ausztrália délkeleti részén.

A zivataros asztma olyan évszakokban fordul elő, amikor magas a pollen koncentrációja a levegőben. Zivatar tevékenység során a pollen allergének és a penészgombák asztmás tüneteket okozhatnak, még olyanok is szenvedhetnek tőle, akik korábban nem voltak érzékenyek rá. A legnagyobb vizsgált zivataros asztma-kitörés 1994 júniusában Londonban volt. A 640 beteg közül, akik jelezték a tüneteket, 283 nem volt asztmás.

Mivel a zivatarok gyors ütemben fejlődnek és nem nyújtanak sok mérési lehetőséget a tudósok számára, hogy tanulmányozhassák a nyomukat. Ezért még mindig nem sokat tudni a kitörések mögötti pontos mechanizmusokról. Az állhat a háttérben, hogy a viharos szél felkavarja, majd a zivatar beszívja a még teljes pollenszemcséket, amelyek a zivataron belül széttöredeznek. A kisebb darabokat ezután a viharos szél a felszínre nyomja.

Ezen kívül azt gondolják, hogy a pollenszemcsék nagyobb koncentrációja a vihar erős csapadékával együtt a szemcsék megdagadását eredményezi, amik végül apró törmelékké törnek. Ezek azután eloszlanak a levegőben. Belégzéskor ezek a kisebb részecskék a méretüknél fogva mélyebbre jutnak a tüdőbe és súlyosabb tüneteket váltanak ki, mint a teljes pollen szemek.

Zivatarokban a penészgombák száma is nagyobb. A gombaspórák képesek reagálni a páratartalom és a hőmérséklet változásaira is. Valamint igénybe veszik azoknak az embereknek a szervezetét, akik más légzési problémákkal is küzdenek, nem csak szezonális allergiában szenvednek.

A viharok mellett a hőmérséklet és a páratartalom változása is súlyosbíthatja az asztmában szenvedő betegek tüneteit. A hideg és nedves levegő irritálhatja az asztmás betegek érzékeny légútját és köhögést, zihálást, légszomjat és szorítást okozhat a mellkasban.

Az segíthet a megelőzésben, ha zivatar idején zárt helyiségben maradnak. A tünetek kezelése, a megfelelő gyógyszeres kezelés és orvos szakemberrel való konzultáció segíthet az allergiában és az asztmában szenvedőknek, hogy a szervezet igényei szerint csökkentsék az időjárás hatásait. Ezen kívül az inhalátor mindenkor segíthet a betegeknek, ha azonnali beavatkozásra van szükség, zivataros asztmás roham során.

Címkék:, , ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.