A zivatarok után a hőségre kell jobban odafigyelni, figyelmeztetnek

2024. június. 28 11:26

Pénteken is előfordulhatnak még zivatarok, de kelet felé fokozatosan elhagyja térségünket a labilis levegő. Mögötte szombattól már a hőségre kell inkább figyelni, az ország nagy részén ismét magas lesz a középhőmérséklet.

Pénteken is előfordulhatnak szórványosan zivatarok a délelőtti, déli óráktól kezdődően estig, kisebb számossággal a nyugati megyékben. A zivatarokat felhőszakadás (>25-35 mm, keleten néhol >50 mm sem kizárt), viharos (~60-70 km/h) széllökés, illetve jégeső (1-2 cm) is kísérheti. 

Az egész ország területén elsőfokú veszélyjelzést adott ki a HungaroMet a zivatarok veszélyes kísérőkelenségei miatt, míg felhőszakadás veszélye miatt Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest (és Budapest), Bács-Kiskun, Nógrád, Csongrád-Csanád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Szombaton az északi, északkeleti megyékben alakulhatnak még ki néhol zivatarok a déli, délutáni órákban, másutt egészen kicsi az esélye. A zivatarokat ezen a napon is kísérheti felhőszakadás (>25-30 mm), viharos kifutószél (~50-60 km/h), valamint apró szemű jég (1-2 cm). Szombaton a napi középhőmérséklet az északi, északkeleti megyék kivételével elérheti, kissé meghaladhatja a 25 fokot.

Az ország keleti részén, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében szombaton is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok és felhőszakadás miatt, míg az ország többi részén a magas középhőmérséklet miatt kell jobban figyelni. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.