Afrika szarván tavasszal növekednek a csapadék esélyek

2024. február. 25 12:39

Az Afrika szarvának is hívott Szomáliai-félsziget térségében tavasszal a szokásosnál nagyobb csapadékot várnak az előrejelzések.

Afrika szarva Afrika északkeleti része, az Arab-tengerbe benyúló Szomáliai-félsziget és térsége. Éghajlata területi elhelyezkedése alapján trópusi monszun lenne, de erősen befolyásolja a tengerek és szárazföldek elhelyezkedése, valamint a domborzat is. Mivel a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl ellenére az Arab-félsziget is közel van, ezért gyakorlatilag egész évben száraz meleg levegőt szállítanak az uralkodó szelek, a keskeny tenger pedig csak közvetlenül a parti területeken okoz némi csapadékot. A másik oldalon pedig a hegyek csapolják le az érkező nedvesség nagy részét, így a térség száraz és forró.

2024 tavaszán azonban az előrejelzések szerint átlag feletti csapadék várható Kenya, Szomália, Dél-Etiópia, Dél-Szudán, Uganda, Burundi, Ruanda és Tanzánia északnyugati részén. A tavalyi aszály után ez örvendetes kilátás az élelmiszerbiztonság szempontjából. Szomália gazdaságának nagy részét az állattenyésztés és a mezőgazdaság adja, vagyis a csapadék mennyisége kulcskérdés gazdasági szempontból is.

Ugyanakkor a megnövekedett csapadék áradással fenyegethet, ami hatással lehet a helyi közösségekre. 2023 októberétől már növekedett a csapadék, márciustól pedig átlag feletti mennyiség várható, ami fokozott árvízveszéllyel fenyeget. Így összehangolt fellépésre és felkészültségre hívja fel a figyelmet a Meteorológiai Világszervezet (WMO) regionális éghajlati központja. 

Az előrejelzést az Afrika szarvának éghajlati fórumán mutatták be, ahol jelen voltak a klímatudósok mellett az érintett kormányzati és nem kormányzati szervek is, valamint az éghajlatra érzékeny ágazatok képviselői. 

2023 elején még aszály súlytotta a területet, majd fokozatosan enyhült a szárazság, ami a La Niña-ról az El Niño-ra való átmenetnek köszönhető. Az El Niño jellemzően növeli a csapadék mennyiségét Afrika szarván. A márciustól májusig tartó időszak fontos csapadékszezon, különösen Afrika szarvának egyenlítői részein, hiszen az éves csapadék akár 60%-a ezekben a hónapokban esik.

A térség több részén normál csapadék megjelenése várható. Ezek közé tartozik Tanzánia északi része, Ruanda keleti része, Uganda déli és nyugati része, Kenya nyugati része, Szomália délnyugati része, valamint Etiópia déli-középső része.  

Fotó: Getty Images

Forrás: WMO

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.