Afrikát is eléri a sarkvidéki hideg légtömeg

2019. május. 02 17:05

A sarkvidék területéről kiszökő hideg légtömeg Európán áthaladva Afrika északi részéig is eljut. Míg Európában és Afrikában lehűlés, addig az Északi-sarkon jelentős melegedés várható.

Rendkívül hideg légtömeg indul útjára az északi sarkvidék felől, mely május 3. és 7. között Európa nagy részén akár 10-13 fokkal hidegebb időjárást eredményez a megszokottnál. A hideg légtömeg dél felé haladva a jövő hét elején eléri majd Afrika északi részét is. Líbia és Egyiptom egyes területein szintén 10-12 fokkal hidegebb lehet az ilyenkor szokásosnál.

Mindeközben az Északi-sarkon a hideg levegő helyére meleg légtömeg nyomul be, mely a sarkvidéken akár 20 fokkal is melegebb időjárást okozhat a normálnál.

Május 7. és 8., kedd és szerda, várható hőmérsékleti anomália (2 méteren) az 1979-2010 közötti átlaghoz képest, Afrika:

A kutatások alapján az éghajlatváltozás hosszú távon a poláris ciklon gyengülését okozza, így a jövőben többször kiszökhetnek hideg légtömegek a poláris térségből. A változás a sarkvidéki területek számára sem előnyös.

Május 1. és 2., szerda és csütörtök, 850 hPa, hőmérsékleti anomália:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.