Afrikát is eléri a sarkvidéki hideg légtömeg

2019. május. 02 17:05

A sarkvidék területéről kiszökő hideg légtömeg Európán áthaladva Afrika északi részéig is eljut. Míg Európában és Afrikában lehűlés, addig az Északi-sarkon jelentős melegedés várható.

Rendkívül hideg légtömeg indul útjára az északi sarkvidék felől, mely május 3. és 7. között Európa nagy részén akár 10-13 fokkal hidegebb időjárást eredményez a megszokottnál. A hideg légtömeg dél felé haladva a jövő hét elején eléri majd Afrika északi részét is. Líbia és Egyiptom egyes területein szintén 10-12 fokkal hidegebb lehet az ilyenkor szokásosnál.

Mindeközben az Északi-sarkon a hideg levegő helyére meleg légtömeg nyomul be, mely a sarkvidéken akár 20 fokkal is melegebb időjárást okozhat a normálnál.

Május 7. és 8., kedd és szerda, várható hőmérsékleti anomália (2 méteren) az 1979-2010 közötti átlaghoz képest, Afrika:

A kutatások alapján az éghajlatváltozás hosszú távon a poláris ciklon gyengülését okozza, így a jövőben többször kiszökhetnek hideg légtömegek a poláris térségből. A változás a sarkvidéki területek számára sem előnyös.

Május 1. és 2., szerda és csütörtök, 850 hPa, hőmérsékleti anomália:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.