Aggasztó képet fest az éghajlatváltozásról a kibővített klímaspirál

2022. március. 22 19:42

2021-ig szerepelnek adatok a kibővített klímaspirál animációban, mely a globális átlaghőmérséklet változásait mutatja be.

Újabb látványos összeállítást tett közzé a Meteorológiai Világszervezet (WMO; World Meteorological Organization). Az alább látható animáció a havi globális átlaghőmérséklet eltéréseit mutatja be az 1880–2021 közötti években, az 1951–1980-as bázisidőszak értékeihez képest, a NASA GISTEMP v4 adatbázisának adatai alapján.

A változások ezen típusú megjelenítése a klímaspirál, mely Ed Hawkins találmánya. Hawkins a Readingi Egyetem professzora, emellett az IPCC 6. értékelő jelentésének vezető szerzője. A jelen feldolgozást Mark Subbaro, a NASA munkatársa készítette.

Az animáció hűen tükrözi a globális átlaghőmérséklet utóbbi 30 évben történt, ugrásszerű emelkedését. Február és március hónapokban már a +1,5 fokos anomáliát is elértük.

Forrás: YouTube és NASA

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.