Akár 100 km/órás széllökések is lehetnek, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. február. 09 10:50

Vasárnap estétől ismét mozgalmassá válik időjárásunk. Az érkező hidegfront előtt, majd átvonulását követően is erős viharra kell számítani.

A vasárnap éjféli órákig veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Vasárnap estétől a Dunántúlon megerősödik a délnyugati szél, a késő esti órákban már viharos (60-70 km/óra) széllökések is lehetnek. Hétfőre virradó éjszaka tovább erősödik a légmozgás, már országszerte lehet számítani erős széllökésekre, a Dunántúlon viharos, a délnyugati megyékben esetleg erősen viharos (90 km/óra feletti) lökésekre is.

A hétfő délutáni órákban egy hidegfront is érkezik, melynek környezetében az északnyugati irányba forduló szelet országszerte viharos (70-90 km/óra), elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos (80-100 km/óra) széllökések is kísérhetik. A hétfő esti órákra a front átvonultával átmenetileg csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban az északi országrészben ismételten erősen viharossá fokozódik a szél. A hidegfront mentén a Dunántúlon – legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon (Mecsek térsége) egy-egy zivatar is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetés adott ki a viharos erősségű széllökések miatt hétfőre Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Somogy és Zala megyére. Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes a szél miatt. Baranya megyére zivatar kialakulásának veszélye miatt szintén elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.