Akár 50 milliméternyi eső zúdulhat le a zivatarokból

2020. június. 06 11:17

Vasárnaptól ismét egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek hazánkban záporok, zivatarok kialakulásához. A legintenzívebb gócokban akár 50 milliméter eső is hullhat.

Szombaton nagyjából a Kaposvár – Nyíregyháza tengelyben alakulhat ki néhol zivatar (nagyobb eséllyel a tengely északkeleti részén), amelyben kisméretű jég és esetleg viharos szél (60-70 km/óra) előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok várható kialakulása miatt Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy megyére a szombati napra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjjel a keleti határ közelében, illetve az északi megyékben megjelenhet egy-egy villámtevékenységgel kísért zápor.

Vasárnap többfelé kell zivatarok kialakulására számítani a késő délelőtti óráktól, legnagyobb számban és eséllyel az ország középső felén. A zivatarok fő veszélyforrása a felhőszakadás lesz (akár több helyen is 50 milliméter felett), de 2 centiméter körüli jég és viharos széllökés (60-80 km/óra) is társulhat hozzájuk.

Vasárnap az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélye miatt. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadások miatt Fejér, Tolna, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében. Másodfokú figyelmeztetés érvényes Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében a zivatarokat kísérő felhőszakadás veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.