Akár 50 milliméternyi eső zúdulhat le a zivatarokból

2020. június. 06 11:17

Vasárnaptól ismét egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek hazánkban záporok, zivatarok kialakulásához. A legintenzívebb gócokban akár 50 milliméter eső is hullhat.

Szombaton nagyjából a Kaposvár – Nyíregyháza tengelyben alakulhat ki néhol zivatar (nagyobb eséllyel a tengely északkeleti részén), amelyben kisméretű jég és esetleg viharos szél (60-70 km/óra) előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok várható kialakulása miatt Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy megyére a szombati napra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjjel a keleti határ közelében, illetve az északi megyékben megjelenhet egy-egy villámtevékenységgel kísért zápor.

Vasárnap többfelé kell zivatarok kialakulására számítani a késő délelőtti óráktól, legnagyobb számban és eséllyel az ország középső felén. A zivatarok fő veszélyforrása a felhőszakadás lesz (akár több helyen is 50 milliméter felett), de 2 centiméter körüli jég és viharos széllökés (60-80 km/óra) is társulhat hozzájuk.

Vasárnap az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélye miatt. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadások miatt Fejér, Tolna, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében. Másodfokú figyelmeztetés érvényes Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében a zivatarokat kísérő felhőszakadás veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.