Akár egy sci-fi: futurisztikus űrtechnológiai ötleteket gyűjt a NASA

2021. szeptember. 24 10:48

Ma még elképzelhetetlen, néhány évtized múlva azonban az emberiség jövőjét jelenthetik azok az elméletek, melyeket a NIAC szimpóziumán mutattak be.

Az elmúlt években ismét virágkorát éli az űrprogram Amerikában. Tény, hogy a – nem is olyan távoli – jövőben számos, komoly kihívással szembesül az emberiség, melyek már most éreztetik hatásukat; elég, ha az éghajlatváltozással járó, globális problémára gondolunk. Mire képes választ adni az űrtechnológia, mi foglalkoztatja a kutatókat? Már a televíziót sem kell bekapcsolnunk a NASA jelenlegi misszióit látva: a Mars felszínén ember alkotta robot végez vizsgálatokat, vagy épp egy űrszonda vesz mintát egy aszteroidából – valaha ez is elképzelhetetlennek tűnt.

A NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) egy kisebb program az űrügynökség berkein belül, melynek feladata kifejezetten a hosszútávú tervezés, futurisztikus technológiai koncepciók megalkotása, a releváns, jelentős technológiai és társadalmi hasznot ígérő új ötletek közül azok kiválasztása, melyek kivitelezhetőnek tűnnek. Szeptember 21-23. között konferencián ismertette a NIAC a legjobbnak tartott fejlesztéseit, melyek ugyan korai szakaszban vannak, a következő évtizedek fejlesztési irányait alapvetően befolyásolhatják. A NASA ezen ötletek közül kiválasztja majd azokat, melyek további hosszútávú koncepciójában helyet kaphatnak. További évtizedes fejlesztés szükséges az elképzelések gyakorlati megvalósításáig, de talán az alábbi víziók is a jövő részét képezhetik majd.

Úszó mikrorobotok
Óceánok, melyek több kilométer vastag jégpáncél alatt talán az élet nyomait rejtik idegen bolygókon – ezen vízi közegek elérése nagy kihívást jelent. Ethan Schaler, a NASA robotika-gépészmérnöke egy anyahajó segítségével vágna lyukat a vastag jégpáncélon, melyen át 3D nyomtatott, centiméteres nagyságú, szenzorokkal felszerelt, ultrahanggal vezérelhető robotokat juttatna a jég alá, így vizsgálva ezeket az elérhetetlennek tűnő közegeket.

Barlangmászó robotok a Marsra
Marco Pavone egyetemi docens ReachBot fejlesztésével többé már a barlangok feltérképezése sem jelentene megoldhatatlan feladatot. A kihúzható teleszkópok segítségével nehéz terepviszonyok közepette, például függőleges sziklafalon, vagy a Mars barlangjainak sziklás, egyenetlen talaján is haladhatna a robot.

Kis súlyú szerkezetek, melyek az űrben érik el végleges méretüket

A világűrbe küldött, nagyméretű űrhajók, űrállomások felbocsátása rengeteg tervezést igényel és hatalmas anyagi erőforrást felemészt, mivel az űrbe felküldhető tárgyak mérete a rakéta paramétereitől, méretétől függ. Jelenleg több rakétával lövik fel a szükséges alkatrészeket és az összeszerelés már az űrben zajlik, de Zachary Manchester egyetemi adjunktus a fizika területén elért legújabb eredményeket integrálva új koncepción dolgozik, a mechanikai metaanyagok felhasználásának módját és az általuk nyújtott lehetőségeket igyekszik feltérképezni. Tervei szerint a fizikai kutatások ezen eredményét felhasználva egyetlen rakétával feljuttathatnánk az űrbe egy, az űrben akár 10 futballpályányi végső méretet elérő szerkezetet is.

Aszteroidák felszínének átalakítása gombákkal

Az űrbeli élőhely koncepcióra több elmélet létezik, melyek nagy része egyelőre a fikció szintjén mozog. Minden elméletnek azonban van egy közös kihívása, mely innovatív gondolkodást igényel: hogyan fogják tudni fenntartani magukat az űrutazók? Jane Shevtsov tanulmánya alapján a szénben gazdag aszteroidákat használhatnánk fel, felszínüket gombák segítségével alakíthatnánk át: a gombák kémiai úton bontanák le a mérgező anyagokat. Hasonló folyamat zajlik a Földön is, a laskagomba például megtisztítja a kőolajjal szennyezett talajt. A NIAC-kutatás célja módot találni arra, hogy a jövőbeni űrbeli élőhelyeken bőséges zöldfelületet és jelentős mezőgazdasági rendszereket alakíthassunk ki.

A NIAC további elképzelései és hírei ezen az oldalon érhetők el.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.