Kéthavi csapadékmennyiség is lezúdulhat a következő napokban

2022. augusztus. 18 10:17

Mi sem mutatja jobban időjárásunk szélsőséges jellegét, minthogy az elmúlt hónapokban kialakult rendkívüli aszályt várhatóan egy hatalmas esőzés zárja le.

Valószínűleg nehéz elképzelni a csapadékszegény hónapok után, hogy ekkora esőzés közelít hazánk felé, amely péntek délutántól vár ránk. A következő években, évtizedekben azonban ezek a jelenségek (hosszú aszály, extrém mennyiségű csapadék) gyakoribbá és még szélsőségesebbé válnak. Így az időjárás hirtelen és szélsőséges változásihoz alkalmazkodnunk kell.

A legfrissebb modellszámítások szerint az ország középső területein várható a legtöbb csapadék, 70-130 milliméterrel, amely megfelel egy-két teljes augusztus havi csapadékmennyiségnek. A Tiszántúlon és az Alpokalján “csak” 20-50 milliméter várható, de kisebb körzetekben akár 20 milliméternél kevesebb is hullhat. Az ország nagy részén az aszály jelentős mérséklődésére, illetve megszűnésére számíthatunk, sőt a kisebb patakokon, folyókon árvíz veszélyes szituációk is kialakulhatnak.

Érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat, radarképeinken pedig folyamatosan nyomon követheti, hogy épp az ország mely tájain hull csapadék.

A kedd délutánig várható csapadék mennyisége az ECMWF modell előrejelzése alapján

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mind a meleg- illetve a hidegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak fejfájást és ízületi panaszokat.
Az utak hajnalban csúszósak lehetnek a fagypont körüli hőmérséklet miatt. Továbbra is mozgalmas marad az időjárás.

A légnyomás csökken.