Kéthavi csapadékmennyiség is lezúdulhat a következő napokban

2022. augusztus. 18 10:17

Mi sem mutatja jobban időjárásunk szélsőséges jellegét, minthogy az elmúlt hónapokban kialakult rendkívüli aszályt várhatóan egy hatalmas esőzés zárja le.

Valószínűleg nehéz elképzelni a csapadékszegény hónapok után, hogy ekkora esőzés közelít hazánk felé, amely péntek délutántól vár ránk. A következő években, évtizedekben azonban ezek a jelenségek (hosszú aszály, extrém mennyiségű csapadék) gyakoribbá és még szélsőségesebbé válnak. Így az időjárás hirtelen és szélsőséges változásihoz alkalmazkodnunk kell.

A legfrissebb modellszámítások szerint az ország középső területein várható a legtöbb csapadék, 70-130 milliméterrel, amely megfelel egy-két teljes augusztus havi csapadékmennyiségnek. A Tiszántúlon és az Alpokalján “csak” 20-50 milliméter várható, de kisebb körzetekben akár 20 milliméternél kevesebb is hullhat. Az ország nagy részén az aszály jelentős mérséklődésére, illetve megszűnésére számíthatunk, sőt a kisebb patakokon, folyókon árvíz veszélyes szituációk is kialakulhatnak.

Érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat, radarképeinken pedig folyamatosan nyomon követheti, hogy épp az ország mely tájain hull csapadék.

A kedd délutánig várható csapadék mennyisége az ECMWF modell előrejelzése alapján

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.