Akár még hó is eshet ma

2016. október. 05 9:24

A magasban hazánk fölé érkező, időnként fagyos levegő miatt előfordulhat, hogy ezekben a novembert idéző napokban a Kékesen, vagy az Északi-középhegység hegycsúcsain havas eső, vagy hózápor alakul ki. Azért a szánkót, síléceket még korai lenne készenlétbe helyezni.

Felhőátvonulások mellett délelőtt hosszabb, délután egyre rövidebb napos időszakokra és elszórt záporokra számíthatunk. Azonban hozzávetőlegesen az Ózd-Békéscsaba vonaltól keletre erősen felhős ég lesz jellemző, és errefelé több helyen valószínű csapadék. A délután második felétől az ország északi felében is egyre többfelé megvastagszik a felhőzet. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé erős lesz, a Dunántúlon napközben még viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11, 12 fok körül alakul, de a tartósan felhős északkeleti megyékben csak 7, 10 fok várható. Késő estére általában 5 és 9 fok közé hűl le a levegő.

Csütörtökön túlnyomóan borult lesz az ég, majd késő délutántól északnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet. Ismétlődő esőre, záporesőre kell számítani, elsősorban északkeleten kiadós mennyiségű csapadékra van kilátás. A magasabb hegyekben havas eső, is valószínű. Késő délutántól északnyugat felől szűnik a csapadék. A Dunántúlon az északnyugati, nyugati, az Alföldön a délnyugati, déli szelet kísérik erős, néhol viharos lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 12 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb.

Pénteken éjszaka nyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, de északkeleten még napközben is sok felhő valószínű. Az ország többi részén hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Északkeleten elszórtan, másutt néhol várható záporeső. Az északnyugati, nyugati szél többfelé élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de a gyengén felhős, szélvédett területeken gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között várható.

Mi várható a hétvégére?

Szombaton többórás napsütés, néhol zápor, napközben 1015 fokos maximum hőmérséklet. Vasárnap befelhősödik, és szórványos záporokra lehet számítani. Kb. 13 fokos csúcshőmérsékletre van kilátás.

budapest_varhato_161005

Kattints a képre, ha saját városod várható időjárása érdekel – a képen Budapest adatai láthatók.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.