Amikor láthatóvá válik a Tejút az éjszakai égbolton

2019. április. 08 9:37

A Tejútrendszernek a Földről látható része a Tejút, azonban az égi látványosság csak fényszennyezettség-mentes területek felett mutatja meg magát.

A nagy fényszennyezettség számos égi látványosságot elfed kontinensünkön. Jó hír azonban, hogy Magyarország nemzeti parkjai közül többen is megkapták a csillagoségbolt-park címet: a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA – International Dark-Sky Association) a Zselic és a Hortobágy után a Bükki Nemzeti Parkot is csillagoségbolt-parkká nyilvánította. Az áprilisban, a következő hétvégéken szervezett éjszakai séták során fényszennyezés-mentes területen figyelhetjük meg az égboltot és az éjszakai állatok életét.

Ausztrália nyugati része felett az égbolt, Nemzetközi Sötét Égbolt Hete. Felvétel: AccuWeather

Készítette: Borovszky Péter, Namíbia

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.