Mintha vér ömlene a tengerbe a gleccserről, olyan ez a vízesés

2023. augusztus. 16 7:19

A kelet-antarktiszi Taylor-gleccseren található Blood Falls, azaz Vér-vízesést 1911-ben fedezték fel, ám azóta is sok rejtély övezi.

Thomas Griffith Taylor brit sarkkutató és társai fedezték fel az egyedülálló színű vízesést egy 1911-es expedíció során. Akkor úgy vélték, hogy a vérhez hasonlító vizet a vörösmoszatok színezik meg, később azonban bebizonyosodott, hogy mindezért a vas-hidroxid a felelős – írja korábbi cikkében az IFLScience.

Egészen 2009-ig kellett várni ahhoz, hogy kiderüljön, hogy egy különleges természeti csoda okozza a gleccserből kiáramló vérvörös vízesést.

A kutatók megállapították, hogy egy 1,5-4 millió éve jégbe záródott sós tóból származik a feltörő víz.  Ráadásul a vízben több millió éves baktériumok élnek, amik a különösen sós víz és a vas miatt maradhattak fent.

De a magas sótartalom nem csak a mikrobák fennmaradásában segített, hanem abban is, hogy a víz kitörhessen, ugyanis a mínusz 7 fokos víz ezért nem marad szilárd halmazállapotú.

A Vér-vízesés az Antarktiszon

Fotó: Peter Rejcek / National Science Foundation / Közkincs

Azt viszont továbbra sem tudni, mi okozza a vérvörös víz felszínre törését, valamint a több millió éve föld alá zárt élővilág is felfedezésre vár.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.