Árvíz jön a Dunán és a Tiszán is

2019. május. 22 11:09

Az elmúlt napok esőzései komoly árhullámot indítottak el legnagyobb folyóinkon. Több helyen árvízvédelmi készültség elrendelésére is sor kerül.

A hét eleje óta egy ciklon örvénylik középpontjával Németország és Lengyelország felett. Hatására nagy mennyiségű eső hullott a Duna osztrák és német vízgyűjtőin, valamint a Tisza kárpátaljai és Erdély északi részén található vízgyűjtőin. Több helyen 60-100 milliméter jött össze az elmúlt 2-3 napban.

Az árhullám már elérte a Duna magyarországi szakaszát. Nagybajcsnál gyorsan növekszik a vízszint, a tetőzés a másodfokú árvízvédelmi készültség közelében valószínű péntek este.

Budapesten is elkezdődött a vízszint növekedése a szerda reggeli órákban. Ott várhatóan szombaton napközben tetőzik a folyó, a rakpartot valószínűleg nem kell lezárni az árhullám miatt.

A Tisza felső szakaszán az elsőfokú árvízvédelmi szint felett tetőzik a folyó pénteken.

A Tiszán jóval lassabban vonul le az ár, a középső szakaszon csak a hétvégén kezd növekedni a vízszint.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A tegnap érkezett hidegfront ma fokozatosan feloszlik felettünk. Északkeleten még időnként megerősödik a szél. Görcsös, migrénes fejfájás kialakulhat, majd a kellemetlen tünetek elmúlnak. A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan tovább emelkedik, országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakul. Magas szintet érhet el többfelé a csalánfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja is.

A légnyomás ingadozik.