Árvíz jön a Dunán és a Tiszán is

2019. május. 22 11:09

Az elmúlt napok esőzései komoly árhullámot indítottak el legnagyobb folyóinkon. Több helyen árvízvédelmi készültség elrendelésére is sor kerül.

A hét eleje óta egy ciklon örvénylik középpontjával Németország és Lengyelország felett. Hatására nagy mennyiségű eső hullott a Duna osztrák és német vízgyűjtőin, valamint a Tisza kárpátaljai és Erdély északi részén található vízgyűjtőin. Több helyen 60-100 milliméter jött össze az elmúlt 2-3 napban.

Az árhullám már elérte a Duna magyarországi szakaszát. Nagybajcsnál gyorsan növekszik a vízszint, a tetőzés a másodfokú árvízvédelmi készültség közelében valószínű péntek este.

Budapesten is elkezdődött a vízszint növekedése a szerda reggeli órákban. Ott várhatóan szombaton napközben tetőzik a folyó, a rakpartot valószínűleg nem kell lezárni az árhullám miatt.

A Tisza felső szakaszán az elsőfokú árvízvédelmi szint felett tetőzik a folyó pénteken.

A Tiszán jóval lassabban vonul le az ár, a középső szakaszon csak a hétvégén kezd növekedni a vízszint.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.