Átlagnál melegebb napokkal zárul az augusztus

2019. augusztus. 21 9:58

A következő napokban újabb melegedés veszi kezdetét. Az alábbi képsorozaton a várható hőmérsékleti viszonyokat szemléltetjük jövő hét péntekig.

Az alább bemutatott térképek tanúsága szerint újabb melegedés veszi kezdetét a következő napokban Európa nyugati és középső tájain, mely alól hazánk sem kivétel.

Szerda hajnalban hidegfront érkezett hazánk fölé, melynek hatása főként a nyugati tájakon érezhető. Nem tart azonban sokáig a pár fokos lehűlés: a következő napokban országszerte fokozatosan visszamelegszik az idő és a hétvégére már ismét 30 fok feletti hőmérsékletek várhatóak. A jövő hét hasonlóan telik hőmérsékleti szempontból: kevés helyen mérünk majd 30 fok alatti értékeket.

Kiterjedt csapadék nem várható a jelenlegi modelleredmények alapján, elszórtan azonban kialakulhatnak záporok, zivatarok, lokálisan előfordulhat felhőszakadás. Bízhatunk tehát abban, hogy a nyári szünet utolsó napjai zömmel strandolásra alkalmas időjárással telnek.

 

Hőmérsékleti anomália a sokéves átlaghoz képest, augusztus 22. csütörtök, 12 UTC

Péntek

Szombat

Vasárnap

Augusztus 26. hétfő

Kedd

Szerda

Csütörtök

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.