Az egész ország területére figyelmeztetést adtak ki

2019. augusztus. 03 11:49

A szombat reggeli órákban a hidegfront délkelet felé elhagyta hazánkat, mögötte azonban továbbra is kedvezők maradnak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához.

 

Szombaton a déli óráktól képződő gomolyfelhőkből szórványos jelleggel alakulnak ki zivatarok. Legnagyobb (egy-egy adott pontban 40-50 %) eséllyel a Duna és a Tisza által közbezárt területen, illetve az Alpokalján alakulhatnak ki, másutt valószínűségük valamivel csekélyebb. A zivatarokat viharos (60-80 km/óra) széllökések kísérhetik rövid ideig, felhőszakadás méretű csapadék egymást követő zivatarok esetén hullhat, leginkább a Duna-Tisza közén. Nagyméretű jég nem valószínű. Az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a várható zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Éjjelre a gomolyfelhők jórészt összeesnek, és vasárnap már csak a Dél-Alföldön alakulhat ki egy-egy zivatar. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyére vonatkozóan zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.