Az egész országban zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

2019. június. 05 14:35

Szerdán és csütörtökön többfelé alakulnak ki zivatarok, szinte hazánk bármely pontján kell a megjelenésükre számítani.

Szerdán az országban többfelé valószínű zivatar egészen az éjféli órákig. Elsősorban a középső országrészben és a Dunántúlon kísérhetik intenzívebb kísérő jelenségek a zivatarokat, helyenként viharos (60-90 km/óra) szél, néhol felhőszakadás (több, mint 30 milliméter), illetve néhol jégeső (2 centiméter körüli vagy alatti átmérővel) kíséretében. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtök hajnalban a délnyugati részeken felhőszakadásra is van esély, majd éjfélig szórványosan várhatóak zivatarok, a délutáni, esti órákban a Dunántúlon és a középső országrészben. Néhol intenzívebb zivatar is kialakulhat viharos (60-90 km/óra) szél, jégeső (2 centiméter körüli jégátmérővel), felhőszakadás (több, mint 30 mm) kíséretében, másutt a gyengébb kísérőjelenségek a valószínűbbek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára és csütörtökre, hazánk teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás és a zivatarok veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.