Az elmúlt 123 év legsúlyosabb erdőtüzével küzdenek Chilében

2024. február. 14 17:47

A Chilei Katasztrófa-megelőzési és -elhárítási Szolgálat szerint legalább 131 ember halt meg 2024 februárjában a Chilében pusztító erdőtűzben.

Az ENSZ Katasztrófakockázat-csökkentő Hivatala (UNDRR) szerint ez Chile leghalálosabb erdőtüze a nyilvántartás 1900-as kezdete óta.

1900 óta a világ 10 leghalálosabb erdőtüzéből öt 2018 óta történt – tájékoztatott Jeff Masters az X-en (korábban Twitter). Jeff Masters hurrikánkutatóként dolgozott az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatalánál (NOAA), valamint a Weather Underground társalapítójaként.

A világ legtöbb áldozattal járó erdőtüzei 1900 óra. Kép forrása: X (twitter)

Az erdőtüzek nem szokatlanok Chilében, de az elmúlt években egyre intenzívebbé és pusztítóbbá váltak – mutatták ki a történelmi adatok. Évente átlagosan 6.000 tüzet jegyeznek fel a dél-amerikai országban, amelyből körülbelül 1 százaléknyi nagy erdőtűz.

A feljegyzett hét legkárosabb tűzszezonból hat 2014 óta történt, és az országban összesen több, mint 1,65 millió hektárt égett le az elmúlt 10 évben. 

Az ábrán az elmúlt 20 év tűzesetei (darab, jobbra) láthatók leégett terület (hektárban balra) szerint. Forrás: SENAPRED, az Országos Katasztrófa-megelőzési és -elhárítási szolgálat, Chile

Van-e hatása a klímaváltozásnak azt erdőtüzekre? 

A történelmi 2017-es tűzszezon akkor kezdődött, amikor rendkívüli hőhullámok pusztítottak Chilében és Dél-Amerika más részein. Január 21. és 25. között hőhullám volt Kolumbia középső részén, Chile középső-déli részén és Argentína középső részén. A hőmérséklet Santiago de Chilében elérte a 36,7 °C-ot, ami a harmadik legmagasabb érték az elmúlt 112 évben.

Kolumbiában, ahol az elmúlt három évtized legmelegebb januárja volt, több tucat erdőtüzet jegyeztek fel magas hőmérséklet közepette a múlt hónapban. A zuhogó esőkről ismert hónapban kiterjedt erdőtüzeket regisztráltak. A szokatlanul heves és szélsőséges erdőtüzek arra kényszerítették a kolumbiai elnököt, hogy nemzeti katasztrófahelyzetet hirdessen. Ez a szokatlan esemény a magas hőmérséklethez és a szárazsághoz köthető, amelyet az El Nino néven ismert éghajlati jelenség súlyosbított.

Hasonlóképpen Chile középső részén, beleértve az erdőtüzek által leginkább sújtott Valparaíso régiót is, nemcsak nagyon magas hőmérsékletet, hanem nagyon alacsony páratartalmat és hosszú, súlyos aszályokat is regisztráltak – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a Global Wildfire Information Systemre hivatkozva. 

A közelmúltban, 2024. február 2-án kezdődő chilei erdőtüzek összefüggésbe hozhatók az éghajlatváltozással és az El Ninóval is, ha figyelembe vesszük az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) figyelmeztetéseit, a tudományos tanulmányokat és a WMO legutóbbi nyilatkozatait. 

„Az elmúlt hetekben Chile középső részén rekordközeli meleg volt, a hőmérséklet elérte a 42,9 Celsius-fokot. Az extrém szárazságot és rendkívül veszélyes tűzviszonyokat a csapadékhiány idézte elő” – mondta Jeff Masters egy blogjában.

Az IPCC tanulmányai arra figyelmeztettek, hogy az éghajlatváltozás miatt az erdőtüzek ellenőrizhetetlenül megnövekednek. 

A Nature folyóiratban  nemrég megjelent tanulmány szerint Chile középső részén a tűzesetek időjárási körülményei egyre rosszabbak, ami az erdőtüzek aktivitásának növekedéséhez vezetett a legutóbbi 10 év során (ábrák alább).

Forrás: CONAF, Chilei Erdészeti Ügynökség 

A tanulmány rámutatott, hogy az éghajlattal összefüggő hőhullámok, aszályok és az El Nino események egyaránt hozzájárulnak a tűzveszély növekedéséhez a térségben. A tüzes időjárási viszonyok (beleértve a magas hőmérsékletet, az alacsony páratartalmat, a szárazságot és az erős szelet) növelik a kigyulladt erdőtüzek gyors terjedésének lehetőségét. 

„Az El Nino hatása miatt várható, hogy a nyári szezonban a régióban a maximális hőmérsékletek meghaladhatják az évszakra érvényes normál értékeket” – mondta Barbara Tapia Cortes, a WMO amerikai regionális irodájának munkatársa. 

2023 februárjában a súlyos aszály és a tartós hőhullámok egybeesése szélsőséges tüzes időjárási körülményeket eredményezett Chile középső részén. 

„Érdemes emlékezni arra, hogy 2023 a valaha volt legmelegebb év volt. Valószínű, hogy a jelenlegi El Niño epizód melegítő hatása még jobban felerősíti a hőséget 2024-ben. Ez további szélsőséges időjárási eseményeket fog okozni, amelyek tönkreteszik a megélhetést” – mondta Barbara. 

Ez az egyik leghalálosabb erdőtűz tragédiája dél-amerikai történelemben, emiatt szükségállapotot hirdetett ki Gabriel Boric elnök. 

Az “Early Warnings for All” kezdeményezés keretében Chile Országos Meteorológiai és Hidrológiai Szolgálata hőségre vonatkozó figyelmeztetéseket adott ki. Szükségállapotot és a nemzeti gyász időszakát hirdette ki a chilei kormány 2024. február 5-én. 

Eközben az ENSZ csapata szorosan együttműködik a Chilei Katasztrófa-megelőzési és Elhárítási Ügynökséggel. Miközben szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet, az ENSZ egy tweetben méltatta a chilei hatóságokat az országszerte 165 egyidejű tűzvész közepette tett gyors reagálásért.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.