Az idei első tájfun fejlődik a Csendes-óceánon

2021. április. 15 15:02

A jelenleg Surigae névre keresztelt trópusi vihar a Fülöp-szigetek és Guam között erősödik. Az előrejelzések szerint nem kizárt, hogy a hétvégén közel kerül a Fülöp-szigetek keleti partjaihoz.

Újonnan kialakult trópusi rendszer fejlődik a Csendes-óceán nyugati részén, mely az AccuWeather meteorológusai szerint az idei szezon első tájfunjává erősödhet. A jelenleg Surigae névre keresztelt trópusi vihar szerdán alakult ki a Filippínó-tengeren, a Fülöp-szigetek és Guam között félúton. A jelenlegi előrejelzések alapján megeshet, hogy a vihar a következő napokban a Fülöp-szigetekhez közeledve tájfunná erősödik. A Fülöp-szigetek felségvizeiben Bising elnevezést kap majd.

A gyenge szélnyírás és az óceán vizének magas hőmérséklete együtt elősegítik a rendszer fejlődését – mondta Tony Zartman meteorológus. Surigae útvonalának előrejelzése sok bizonytalanságot rejt. A Fülöp-szigetekre gyakorolt hatás attól függ, hogy a fiatal tájfun milyen gyorsan fordul észak felé a hétvégén. Ha a tájfun hamar északra fordul, elkerülheti a Fülöp-szigeteket, és a Filippínó-tenger nyílt vizei felé veszi majd az irányt. Ugyanakkor, ha a tájfun hosszabb ideig marad nyugati pályán, elérheti a Fülöp-szigetek keleti partját, özönvízszerű esőzést, ennek nyomán árvizeket és szélvihart okozva.

Infravörös műholdkép, április 15, 12 UTC. Himawari-8; RAAMB CIRA

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.