Az idei év legerősebb viharává fejlődhet a Goni tájfun

2020. október. 30 14:32

A normálnál több fokkal melegebb vízfelszín hatására több trópusi vihar is erőre kaphat a következő két hétben a Csendes-óceán nyugati területein.

A Fülöp-szigetek és Vietnam térségében komoly pusztítást végző Molave tájfun után új, rendkívül erős rendszer robbanásszerű fejlődése zajlik a Csendes-óceánon. A jelenleg a Saffir-Simpson-skála szerint 4-es erősségű vihar a modelleredmények alapján a következő 36 órában 5-ös erősségű tájfunná erősödhet. Vasárnap reggel érhet partot a Fülöp-szigeteki Luzonnál; özönvízszerű esőzés, szélvihar és magas viharhullámok idézhetnek elő életveszélyes helyzetet a szigeten. A partot érést követően a tájfun meggyengül Luzon hegyvidéki területeinek hatására, majd a rendszer újra felbukkan a Dél-kínai-tengeren, és Vietnam felé veszi az irányt.

A Csendes-óceán nyugati részén a vízfelszín hőmérséklete továbbra is jelentősen, 2, akár 3 fokkal is melegebb a normálnál: a jelenlegi 30-31 fokos felszíni hőmérséklet hatalmas töltetet ad a fejlődő viharoknak. A következő két hétben további tájfun-szörnyek kaphatnak erőre a területen; a jelenlegi előrejelzések szerint Gonit az Atsani tájfun követi majd, mely akár még erősebbé válhat elődjénél.

Az óceán felszínének hőmérséklete az Észak-Mariana-szigetektől nyugatra. Forrás: SWE

Nyitókép: Himawari-8

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás