Az idei év eddigi legnagyobb időjárási katasztrófáját okozta az Idai ciklon

2019. március. 14 11:45

Az Idai névre keresztelt trópusi ciklon 111 halálos áldozatot követelt az elmúlt napokban Mozambikban (66†) és Malawiban (45†).

140.000 embernek kellett elhagynia otthonát az áradások következtében, 5.700 ház teljesen megsemmisült. A vihar csütörtök este folyamán ér partot Mozambik tengerpartján, az 530.000 lakosú Beira város közelében. A következő két napban újabb árvizek kialakulása várható a térségben.

Áradás Mozambikban

A trópusi ciklonná fejlődött Idai, a 2019-es év eddigi legnagyobb időjárási katasztrófáját okozta. Mozambikban a legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el a ciklon csütörtöki és pénteki várható pusztítása miatt.

A hatalmas esőzéseket okozó vihar még a hét elején alakult ki a Mozambik és Madagaszkár közötti meleg óceán felszín felett, ahol napról napra erősödve, pusztító trópusi ciklonná fejlődött.

Így nézett ki a ciklon felhőrendszere szerda délután:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nincs nyugalma a frontérzékenyeknek. Egy újabb ciklon érkezik és frontjai hatással lesznek szervezetünkre. A gyakran megnövekvő felhőzet és a többfelé kialakuló záporok, zivatarok a hangulatunkra is hatással vannak, feszültnek érezhetjük magunkat. A zivatarok környezetében megerősödő szél átmenetileg megnövelheti a pollenek számát a levegőben. A magas nedvességtartalom miatt fülledtnek érezhetjük az időt. A megerősödő szél migrénes fejfájást okozhat.
A légnyomás emelkedik.