Az idei év eddigi legnagyobb időjárási katasztrófáját okozta az Idai ciklon

2019. március. 14 11:45

Az Idai névre keresztelt trópusi ciklon 111 halálos áldozatot követelt az elmúlt napokban Mozambikban (66†) és Malawiban (45†).

140.000 embernek kellett elhagynia otthonát az áradások következtében, 5.700 ház teljesen megsemmisült. A vihar csütörtök este folyamán ér partot Mozambik tengerpartján, az 530.000 lakosú Beira város közelében. A következő két napban újabb árvizek kialakulása várható a térségben.

Áradás Mozambikban

A trópusi ciklonná fejlődött Idai, a 2019-es év eddigi legnagyobb időjárási katasztrófáját okozta. Mozambikban a legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el a ciklon csütörtöki és pénteki várható pusztítása miatt.

A hatalmas esőzéseket okozó vihar még a hét elején alakult ki a Mozambik és Madagaszkár közötti meleg óceán felszín felett, ahol napról napra erősödve, pusztító trópusi ciklonná fejlődött.

Így nézett ki a ciklon felhőrendszere szerda délután:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Jelentős változásra egészen hétfőig nem kell számítani. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön megélénkül a szél, ami ott csökkenti a hőérzetet. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.