Az idei év eddigi legnagyobb időjárási katasztrófáját okozta az Idai ciklon

2019. március. 14 11:45

Az Idai névre keresztelt trópusi ciklon 111 halálos áldozatot követelt az elmúlt napokban Mozambikban (66†) és Malawiban (45†).

140.000 embernek kellett elhagynia otthonát az áradások következtében, 5.700 ház teljesen megsemmisült. A vihar csütörtök este folyamán ér partot Mozambik tengerpartján, az 530.000 lakosú Beira város közelében. A következő két napban újabb árvizek kialakulása várható a térségben.

Áradás Mozambikban

A trópusi ciklonná fejlődött Idai, a 2019-es év eddigi legnagyobb időjárási katasztrófáját okozta. Mozambikban a legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el a ciklon csütörtöki és pénteki várható pusztítása miatt.

A hatalmas esőzéseket okozó vihar még a hét elején alakult ki a Mozambik és Madagaszkár közötti meleg óceán felszín felett, ahol napról napra erősödve, pusztító trópusi ciklonná fejlődött.

Így nézett ki a ciklon felhőrendszere szerda délután:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.