Az idei év eddigi legnagyobb időjárási katasztrófáját okozta az Idai ciklon

2019. március. 14 11:45

Az Idai névre keresztelt trópusi ciklon 111 halálos áldozatot követelt az elmúlt napokban Mozambikban (66†) és Malawiban (45†).

140.000 embernek kellett elhagynia otthonát az áradások következtében, 5.700 ház teljesen megsemmisült. A vihar csütörtök este folyamán ér partot Mozambik tengerpartján, az 530.000 lakosú Beira város közelében. A következő két napban újabb árvizek kialakulása várható a térségben.

Áradás Mozambikban

A trópusi ciklonná fejlődött Idai, a 2019-es év eddigi legnagyobb időjárási katasztrófáját okozta. Mozambikban a legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el a ciklon csütörtöki és pénteki várható pusztítása miatt.

A hatalmas esőzéseket okozó vihar még a hét elején alakult ki a Mozambik és Madagaszkár közötti meleg óceán felszín felett, ahol napról napra erősödve, pusztító trópusi ciklonná fejlődött.

Így nézett ki a ciklon felhőrendszere szerda délután:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani továbbra sem. A több, mint egy hete tapasztalható fülledt idő a mai nappal véget ér. Jelentősen erősödik azonban a nappali felmelegedés, visszatér a hőség. Kiszáradás jelentkezhet, fogyasszanak sok folyadékot. A meleg éjszakák miatt a lakások nem hűlnek le megfelelően, ezért pedig az alvás felületessé válhat.
Az UV sugárzás tovább erősödik.
A légnyomás emelkedik.