Az idei volt a valaha mért legmelegebb ősz a Földön és hazánkban is

2023. december. 06 18:47

Félelmetes eredmények sorával szembesülünk; az adatokból tisztán látszik: valós tettek nélkül semmi jóra nem számíthatunk.

Tovább folytatódnak a szomorú és igen aggasztó rekordok: mind globálisan, mind hazánkat tekintve bővelkedett szélsőségekben az idei év. A Copernicus Climate Change Service közlése szerint 2023 ősze a legmelegebb őszi periódus volt bolygónkon a mérések kezdete óta, az átlaghőmérséklet 15,3 fok volt, ami 0,88 fokkal magasabb a sokéves átlagnál. Az alábbi diagramon is jól látszik, hogy 2023 sosem látott hőmérsékleti szélsőségeket tartogatott számunkra.

Havi globális felszínhőmérsékleti anomália értékek az 1991-2020-as időszakhoz viszonyítva 1940 januárjától 2023 novemberéig. Forrás: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Ami hazánkat illeti, nálunk sem jobb a helyzet, sőt: a 2023-as ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 fokkal haladta meg az 1991–2020-as éghajlati normált, amivel a legmelegebb a mérések 1901-es kezdete óta. Mindhárom őszi hónap pozitív anomáliával zárt, a szeptember 3,5 fokkal, az október 3,4 fokkal, míg a november 0,8 fokkal volt melegebb a megszokottnál.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.