Az ötödik legmelegebb szeptembert jegyeztük idén a Földön

2021. október. 16 14:06

Az elmúlt 142 év tükrében az idei volt az ötödik legmelegebb szeptember globális átlagban. Térképen mutatjuk, hol volt a legmelegebb a megszokott viszonyokhoz képest.

Az amerikai NOAA közlése szerint (Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal; NOAA National Centers for Environmental Information) 2021 szeptembere globális átlagban 0,90 Celsius fokkal melegebbnek bizonyult a 20. század szeptemberi átlagánál (15,0 fok). Az 1880 óta futó adatsort tekintve az idei volt az 5. legmelegebb szeptember a Földön. A déli féltekét tekintve az idei volt a legmelegebb szeptember az elmúlt 142 évben (+0,70 fok).

A szárazföldi területeken a megszokottnál kiugróan melegebb volt Észak- és Közép-Amerika egyes részein és kifejezetten Dél-Amerika déli területein, Északnyugat-Afrikában és Kína délkeleti részein. Az óceáni területeken az Atlanti-óceán déli, trópusi területei bizonyultak rendkívül melegnek csakúgy, mint a Csendes-óceán szubtropikus részei mind az északi, mind a déli féltekén. A Csendes-óceán trópusi területein megfigyelhető széles, átlagnál hűvösebb sáv a La Nina visszatérését jelzi.

A megfigyelhető, hosszútávú melegedési trendeknek megfelelően a tíz legmelegebb szeptember közül kilencet az elmúlt évtizedben jegyeztünk. A szeptemberi globális átlaghőmérséklet utoljára 1976-ban volt alacsonyabb a sokéves átlagnál. A melegedés üteme szeptemberben 0,73 fok évszázadonként, ami egyben azt is jelenti, hogy a szeptember mára átlagosan 1 Celsius fokkal melegebb mint 1880-ban volt.

Az előzetes várakozások alapján a 2021-es év az adatsorok kezdete óta jegyzett tíz legmelegebb év között foglal majd helyet globális átlagban.

2021 szeptemberének átlaghőmérsékleti anomáliái az 1981-2010-es referenciaidőszak átlagértékeihez képest (Celsius). Forrás: NOAA

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szombatig nem kell fronthatással számolni. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A napokban a záporok, zivatarok, illetve a lehűlés átmenetileg még tovább csökkentette a pollenterhelést. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás nem változik.