Bárhol megdördülhet az ég, az egész országban figyelmeztetés érvényes

2022. május. 17 10:44

Hidegfront húzódik hazánk felett, amely egészen a késő esti órákig kedvező feltételeket biztosít intenzív záporok, zivatarok kialakulásához.

Kedden a délelőtt folyamán a záporok mellett helyenként előfordulhatnak zivatarok is, elsősorban a déli és középső országrészben, majd a déli óráktól északnyugat felől is megnövekszik a zivatarhajlam. Több helyen és több hullámban lehet számítani zivatarra, legalacsonyabb valószínűséggel és legkisebb számban az északkeleti területeken. Késő estére fokozatosan stabilizálódik a légkör, legtovább a déli országrészben fordulhat elő zivatartevékenység. A legerősebb cellákat viharos széllökés (60-80 km/óra), jégeső (2 centiméternél nagyobb átmérővel) és intenzív csapadékhullás (20 milliméter feletti mennyiség) is kísérheti. Napközben Sopron és a Fertő-tó térségében zivataroktól függetlenül is előfordulhat egy-egy viharos (60-70 km/óra) széllökés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre, zivatar kialakulásának veszélye miatt az egész országra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán napközben a délkeleti területeken lehetséges viharos (60-70 km/óra) széllökés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.