Bármikor összeomolhat a Mont Blanc gleccsere

2019. október. 04 10:19

Az olaszországi Mont Blanc hegyen található Planpincieux gleccser bármikor összeomolhat, emiatt elrendelték a környék kiürítését és az utak lezárását.

A The Associated Press beszámolója szerint több millió köbméternyi jég omolhat le a gleccserből. Jelenleg naponta 70 centimétert halad a jégfolyam, az átlagosnál magasabb hőmérsékleti viszonyok miatt pedig széles repedések keletkeztek rajta. Pontosan nem mondható meg, mikor fog a nagy mennyiségű jég leomlani, de a veszély fokozatosan növekszik. A hatóságok megfigyelőrendszert telepítettek a gleccser mozgásának nyomon követésére.

Augusztusban Izlandon temetéssel gyászolták az ország első gleccserének – az Okjokull jégfolyam – elvesztését. Hasonló rendezvényt tartottak szeptemberben Svájcban, ahol a Pizol gleccser tűnt el.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A hidegfront nyomában megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás eléri mélypontját.