Bármikor összeomolhat a Mont Blanc gleccsere

2019. október. 04 10:19

Az olaszországi Mont Blanc hegyen található Planpincieux gleccser bármikor összeomolhat, emiatt elrendelték a környék kiürítését és az utak lezárását.

A The Associated Press beszámolója szerint több millió köbméternyi jég omolhat le a gleccserből. Jelenleg naponta 70 centimétert halad a jégfolyam, az átlagosnál magasabb hőmérsékleti viszonyok miatt pedig széles repedések keletkeztek rajta. Pontosan nem mondható meg, mikor fog a nagy mennyiségű jég leomlani, de a veszély fokozatosan növekszik. A hatóságok megfigyelőrendszert telepítettek a gleccser mozgásának nyomon követésére.

Augusztusban Izlandon temetéssel gyászolták az ország első gleccserének – az Okjokull jégfolyam – elvesztését. Hasonló rendezvényt tartottak szeptemberben Svájcban, ahol a Pizol gleccser tűnt el.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön és a nyugati határszélen tartósan megmaradhat a köd, ami nehezíti a közlekedést. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.