Belgium méretű területen lángol Szibéria

2019. július. 31 11:24

Az űrből is jól látható az a hatalmas erdőtűz, mely nagy területen a szibériai permafroszton is pusztít. Az ökológiai katasztrófával felérő tűzvész akár az éghajlatváltozásra is hatással lehet.

Oroszország szibériai területein rendszeresen fellépnek erdőtüzek, azonban a mára kialakult, Belgium méretű tűzvész példa nélküli. Több mint 3,2 millió hektár áll lángokban,  a tűzoltók mintegy 500 tűzfészek helyét határozták meg főként Jakutföld északi részein, Irkutszk megyében és Krasznojarszk területén. Az égő erdők füstje még 700 kilométerrel távolabbi területeken is eltakarják a napot.

A helyi lakosság egészsége is veszélybe kerül a levegővel belélegzett füst által, ugyanakkor a környezetvédők figyelmeztetnek arra, hogy a tüzek felgyorsíthatják a globális felmelegedést. A Greenpeace Oroszország közlése szerint idén összesen közel 12 millió hektár égett le, melynek következtében jelentős mennyiségű szén-dioxid került a légkörbe, és – a megsemmisült állomány miatt – csökkent a térségben található erdők jövőbeli szén-dioxid elnyelő képessége. Többfelé az északi félteke tüdejét jelentő, több száz éves fák alkotta boreális erdők is égnek; a tűz jó eséllyel helyrehozhatatlan kárt okoz a tundrában. Emellett a lángokban álló területből több mint 800 ezer hektár permafroszton található (ahol tartósan fagyott állapotban van a talaj), több helyen felgyorsult az olvadás. További probléma, hogy a jégre vagy a hóra hulló korom elsötétíti a felszínt, csökkentve ezzel a felület tükröződését, mely ezzel még több hőt nyel el. A szibériai permafroszt rétegben hatalmas mennyiségű üvegházgáz található megkötött állapotban, melyek légkörbe jutása a klímaváltozást kutatók számára egyébként is riasztó képet fest a jövőről.

Egy 2015-ös rendelet alapján a helyi hatóságok csak akkor kötelesek a tűz oltásáról gondoskodni, ha a várható kár mértéke meghaladja a ráfordítás költségét. Mivel a jelenlegi tűz sokszor nehezen hozzáférhető helyen, épületektől távol pusztít, a hatóságok egyáltalán nem oltják a tüzet, annak magas költségei miatt. A napokban több petíció is született, mely nyomásra a döntéshozók végül elrendelték a szükségállapotot.

Képek forrása: SaveSiberianForest @94_rmv TW

A NASA július 21-én készült felvételén is jól kivehető a füst:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.